Djurskyddet Sverige vill förbjuda fyrverkerier för privatpersoner

Kring nyår smälls massor av raketer runt om i landet. Förbjud fyrverkerier för privatpersoner anser Djurskyddet Sverige som vill få stopp på smällandet som varje år skrämmer hundar, hästar och andra djur. 

– Om fyrverkerier tillåts i kommunal regi under ett begränsat antal timmar på storhelgerna kan alla som gillar fyrverkerier få sina lystmäten, samtidigt som hundägarna kan planera för smällandet. Det är dagens oförutsägbara smällande som orsakar de största problemen, säger Johan Beck-Friis, leg. veterinär och styrelseledamot för Djurskyddet Sverige.

Det är sedan några år tillbaka förbudet att sälja och använda smällare i Sverige. Det är däremot tillåtet att använda fyrverkerier som har ljuseffekter som främsta effekt men som också smäller. Varje kommun kan sätta upp lokala regler om vad som gäller för användning av fyrverkerier i den egna kommunen.
– Falkenberg är ett exempel på en kommun där det krävs polistillstånd för att få skjuta fyrverkerier, det är mycket positivt och borde gälla över hela landet, säger Åsa Hagelstedt, Generalsekreterare för Djurskyddet Sverige.

Butiker har också ett stort ansvar. Hittills har en stor butikskedja, Ica Maxi, beslutat att inte sälja pyroteknik av hänsyn till djuren. En av deras butiker, Ica Maxi i Häggvik, har en stor vepa som förklarar varför man inte säljer fyrverkerier och på den finns Djurskyddet Sverige med. En bild på denna vepa cirkulerar just nu på facebook och har delats över femtusen gånger och fått mycket positiv uppmärksamhet.
– Nu väntar vi på att fler butikskedjor tar efter Ica Maxi och tar bort fyrverkerierna! säger Åsa Hagelstedt