Faror för de fyrbenta i jul

Tända ljus, god mat och paket hör julen till. Men för de fyrbenta kan det blir farligt om husse och matte inte är uppmärksamma. Här kommer några råd för en säkrare djurjul.

Låt inte paketsnören ligga kvar de kan vara livsfarliga för både katten och hunden! Har katten fått i sig ett snöre kan den inte spotta ut det eftersom kattens tunga är sträv och hullingarna riktar allt nedåt mot matstrupen-magen. Uppätet julgransglitter, paketsnöre, presentpapper och annat orsakar mag- och tarmproblem.

Lägg inte chokladasken under granen! Hundar och vissa katter gillar choklad men se upp för det kan vara livsfarligt för dem! Kakaon i chokladen innehåller ett ämne som heter teobromin. För hundar och katter är det giftigt och påverkar mage, tarmar nerver och hjärta. Mängden teobromin varierar med kakaohalten. Ju mörkare choklad desto mer kakao. Vanligtvis börjar hunden kräkas två till fyra timmar efter den ätit chokladen. Den blir orolig, kissar rikligt och kan senare bli stel och få kramper. Vid allvarliga förgiftningar kan hunden dö. Det kan till exempel hända om en sju kilos hund äter 450 gram choklad. Kontakta alltid veterinär om din hund ätit choklad. Den ska i ett första skede kräkas upp maginnehållet. Sedan får den medicinsk kol och därefter dropp.

Se upp med julblommor! Många katter tuggar gärna på växter om de får chansen. Se upp med julros, amaryllis, hyacint, krokus, mistel, murgröna och idegran som är giftiga för katten. Blir ditt djur förgiftat, ring giftinformationscentralen eller kontakta din veterinär.

Täck för vattnet till julgransfoten så att inget djur kommer åt att dricka det. Särskilt viktigt är det förstås ifall du har gödningsmedel i för att granen ska hålla längre.

Se upp med ömtåliga julgranskulor i glas. De kan vara oemotståndliga för katten att leka med men glasskärvor är farligt för mjuka tassar!

Var varsam med levande ljus. Ha inte tända ljus i närheten av djuren och tänk på att katter lätt hoppar upp på borden. Svansar och morrhår kan lätt fatta eld. Om djuret ändå bränns. Spola det skadade området i 20 minuter, täck över med en ren handduk eller en steril gasbinda och ring veterinären.

Var försiktig med nötter. Många katter frestas av nötter, om den råkar svälja en hel nöt kan det ge stopp i tarmen.