Nu får Gotland djurpolis

Gotland gör som polisen i Stockholm och Kalmar redan gjort. De startar en djurpolis som särskild ska arbeta för öns djur.  

-Vi ser ett stort behov att jobba med de här frågorna. Vi behöver en mer effektiv hantering. Det är snårig lagstiftningen och ärendena drar ofta ut på tiden, säger Lisa Ström, tillförordnad polisintendent på Gotland.

Polisen samarbetar med länsstyrelsen och djurorganisationer. Det är länsstyrelsen som beslutar om ett omhändertagande och polisen som utför det. Djuret måste sedan ha någonstans att bo medan polisen utreder fallet. Oftast blir det hos det närliggande katthemmet eller hundstallet.
-Djuren ska ha mat, vatten, skötsel och veterinärvård, så det kostar mycket att ha djur uppstallade. Vi har under året haft ett hundärende som kostat polisen och därmed skattebetalarna 100 000 kronor, säger Lisa Ström.

Genom att samla polisens kompetens och arbeta förebyggande ska kostnaderna sänkas och djuren få det bättre.
-Vi har märkt att när vi är med i ett tidigt skede då länsstyrelsen gör sina kontroller så blir det färre omhändertaganden. Det handlar bland annat om att vi informerar om vad djurägaren kan göra.

Djurpolisen behövs på Gotland enligt Lisa Ström.
-Det finns mycket djur på Gotland, fler än människor. Det är också en hel del problem med hanteringen av djur på gårdarna. Anmälningarna om aggressiva hundar har också ökat med femtio procent det senaste året, säger hon.

Djurpolisen ska bestå av en tjänst och det är utredaren Mikael Åslund som fått den.
-Han är mycket erfaren och kunnig inom området. Han var med och utbildade djurpoliserna i Stockholm när det startades upp där, så vi har fått den bäste, säger Lisa Ström.