Över en miljon mot djurtransporter

Djur ska få transporteras i max åtta timmar. Det tycker över en miljon EU-medborgare och nu måste kommissionen lyfta frågan.

Miljontals djur transporteras varje år runt på de europeiska vägarna. Enligt lagen får de transporteras i flera dygn så länge djuren får mat, vatten och vila. Men lagen följs inte, det visar en rapport som tagits fram av EU- kommissionens livsmedels och veterinärmyndighet FVO. Djuren får ingen vila och dåligt med mat och vatten. Dessutom är det för trångt i transporterna. EU-kommissioner anser att lösningen är bättre övervakning av transporterna. Men det räcker inte. Det anser flera EU-parlamentariker och djurskyddsorganisationer som vill ha en max åtta timmars gräns vid djurtransporter.
– Djur ses som varor i EU och precis som andra varor styrs de av utbud och efterfrågan. Djuren transporteras dit man får bäst betalt helt enkelt. Vi vill helst att man transporterar fruset kött, säger Åsa Hagelstedt, generalsekreterare i Djurskyddet Sverige.

Om EU-medborgare, i ett så kallat medborgarinitiativ, samlar en miljon namnunderskrifter så innebär det att kommissionen måste ta upp och behandla frågan.