41 hästar omhändertagna på stuteri

Tidningen Djurskyddet har tidigare skrivit om hästarna på Önnarps stuteri som stod utan mat och vatten. Igår omhändertog länsstyrelsen de 41 hästar som ägaren Jörgen Folkesson inte hade tillstånd för.

De magra hingstarna hade inget bete och endast en lerpöl att dricka ur. Stona hade oläkta sår och trasiga hovar. Detta var i höstas och Djurskyddet Ängelholm Bjäre anmälde vanvården till länsstyrelsen. Sedan dess har de bevakat och drivit på fallet. Mannen hade endast tillstånd för 66 hästar men visade sig ha 87 stycken vid länsstyrelsens kontroll hösten 2011. Då hade ägaren redan misskött sina hästar i flera år. De har varit utmärglade, stått i dåliga stall och inte haft tillgång till ligghallar. Mellan åren 2005 och 2011 har Jörgen Folkesson fått 58 anmärkningar i ett stort antal kontrollrapporter. Han har fått tre förelägganden, varav två med vite.

Igår var djurskyddsinspektörer, distriktsveterinärer, personal från Djurambulansen och en polispatrull på plats på den Skånska gården för att samla ihop och lasta hästarna. Nu ska de säljas. Går inte det får länsstyrelsen besluta om avlivning. Fram till försäljning vistas hästarna på ett stall utanför Höganäs.