Grossist vill hjälpa kommuner köpa svenskt

Storgrossisten har tidigare stämt alla kommuner som velat handla mat med djurskyddskrav. Nu gör de helomvändning och vill att kommunerna handlar svenskt.

Lantbrukarnas riksförbund, LRF och grossisten Martin & Servera har inlett ett samarbete med målet att hjälpa kommunerna att välja svenskt när de upphandlar mat.
– Vi tycker att utvecklingen går åt fel håll och vill istället bidra till att göra det lättare för offentlig sektor att kunna välja svenskt. Därför kommer vi att agera tillsammans, bland annat genom Miljöstyrningsrådet, för att offentliga upphandlare ska få stöd och råd om hur man ställer och följer upp krav, säger Christer Lind, Vd och koncernchef på Martin & Servera.

Grossisten går därmed i en annan riktning än tidigare då man dragit nio av tio kommuner inför rätta som ställt djurskyddskrav eller krav på svenskt. Det har varit mycket svårt för de kommuner som ställt djurskyddskrav i sin upphandling och de har ofta förlorat i rätten på grund av att kommunen inte anses kunna kontrollera kraven. Förra veckan fastställde dock kammarrätten att Sigtuna kommun får ställa krav på att djuren slaktas med bedövning, inte transporteras mer än åtta timmar, och inte får antibiotika om de inte är sjuka.

Åsa Hagelstedt, generalsekreterare på Djurskyddet Sverige välkomnar LRF:s och Martin & Serveras initiativ.
– Det viktigaste för oss är att djuren levt ett gott liv till exempel att kor har fått komma ut på bete. Att välja svenskt är inte primärt det viktigaste men tack vare svensk djurskyddslag är det ofta ett bra alternativ.