Läkemedel mot rynkor ska inte längre djurtestas

Sverige slopar djurtester på läkemedlen Botox och Vistabel. Läkemedelsverket har i dagarna godkänt en cellbaserad testning som ska ersätta testerna på möss.

Både Botox och Vistabel är muskelavslappnande medel som används för att släta ut rynkor. Botox används också för att behandla svettning, migrän, urinläckage och hjärnskaderelaterade spasmer. Läkemedelsföretaget Allergan har i mer än tio år forskat och utvecklat den nya, cellbaserade testmetoden som ska ersätta djurförsöken vid tillverkningen av Botox och Vistabel. Med Läkemedelsverkets godkännande kan Allergan nu påbörja övergången till den nya testmetoden.
– Vi tycker självklart att det är mycket bra att Allergan har lyckats utveckla en djurfri testmetod, och hoppas att de står fast vid sitt tidigare löfte att hjälpa andra tillverkare av botox-produkter att vidareutveckla testmetoden så att den fungerar även för dem, säger Karin Gabrielson Morton, sakkunnig på organisationen Forska Utan Djurförsök som arbetar för djurfria testmetoder.

Det är osäkert hur lång tid det tar innan icke-djurtestat botox finns på marknaden.