Dom idag mot Knorrevångens slakteri

Slakteriet dömdes för djurplågeri och fick 30 000 i böter. Domen kom idag i Kristianstad tingsrätt.

Under åren 2007 till 2010 har slakteriet gjort sig skyldig till fyra åtalspunkter. Trettiosju hästar ska ha slaktats minst två gånger, med hjälp av ett pass som egentligen tillhör en annan häst. Företaget ska också ha underlåtit att rapportera till Jordbruksverket om köp och försäljning av djur och de ska ha vanvårdat djur som stått uppstallade inför slakt. Dessutom åtalas slakteriet för djurplågeri av en travhäst. Travhästen hade en djup hovspricka på framhoven som gjorde att den inte kunde resa sig och den hade en fraktur i käken. Det var på denna punkt som företaget blev fällda.

Tingsrätten bedömer att det inte råder någon tvekan om att hästarna med hjälp av falska hästpass ska ha dubbelslaktats. Däremot går det inte att bevisa om det var Knorrevångens representanter eller hästarnas ägare som åberopat de felaktiga passen. Inte heller kunde det bevisas att Knorrevångens ägare gjort något fel med rapporteringen vid köp och försäljning av djur. Företaget kunde inte heller fällas för brott mot djurskyddslagen för vanvården. Orsaken är att det inte går att bevisa att djuren tillhörde slakteriet även om de stod på en fastighet som ägdes av slakteriägaren.

Djurskyddet Ängelholm Bjäre har under årens lopp bevakat slakteriet och rapporterade missförhållandena till berörda myndigheter. Föreningens talesperson vittnade under rättegången.
– Du kan inte ana vilken vanvård det har varit på det slakteriet. Det är en liten seger att slakteriet blev fälld för djurplågeri, säger föreningens talesperson.

Men hon hade velat se ett mer kännbart straff.
-Det kostar så lite att plåga djur. Vi jobbar i motvind men det är bara att fortsätta. Jag vet ju vad jag har sett, säger hon.