Kräver att kommun ska förbjuda djurcirkus

Enköpings kommun har fått in ett medborgarförslag med kravet att djurcirkus ska förbjudas. -Djur ska inte leva på det viset, säger kravställaren Kim Lindblom Karlsson, medlem i Djurskyddet Sverige.

Det var när Kim Lindblom Karlsson såg att det var dags för cirkusarna att komma till stan som hon kände att det fick vara nog.
-Jag blev så arg och bestämde mig för att skicka in ett medborgarförslag. Varje år får vi se hästar med nedbundna halsar i minimala hagar utan gräs, säger hon.

Det är inte naturligt för djuren att leva så som de gör på cirkus, menar hon.
– Kameler som ska springa runt med piskan vinande över sig i den lilla manegen, katter som ska hoppa genom brinnande ringar och hundar som kläs ut och görs till åtlöje. De förvaras i små boxar, står uppbundna och transporteras ideligen. Tittar man på turnéplanen är de på resande fot från mars till hösten, säger hon.

Hon tycker att Enköpings kommun ska följa andra kommuners goda exempel och förbjuda djurcirkus och hon rekommenderar andra att skicka in medborgarförslag de också.

Djurskyddet Sverige vill se ett totalförbud för cirkus med djur i hela landet.
– Djur är inte underhållning. Det är väldigt svårt för djur att utföra sina naturliga behov när de tvingas leva på så små utrymmen och transporteras så långt, säger generalsekreterare Åsa Hagelstedt.