Utrotning av hundar inför fotbolls-EM

Fotbollsfest eller död. Trots protester fortsätter dödandet av herrelösa hundar i Ukraina inför fotbolls-EM i juni.

Det finns inga säkra siffror men man tror att mellan 20 000-50 000 hundar har dödats hittills uppger Sveriges Radio som nyligen gjorde ett reportage från Ukraina.

Trots protester både internationella och inhemska och trots ett officiellt förbud från Ukrainska myndigheter fortsätter dödandet av hundarna. Djurskyddsföreningar i Ukraina berättar för Sveriges Radio om förgiftade hundar som ligger i högar i de städer där matcher ska gå.  Myndigheterna har byggt mobila krematorium som fångar in hundarna och bränner de på plats. Enligt djurskyddsgrupper sker detta till och med utan avlivning innan.

Det var efter internationella och nationella påtryckningar som Ukrainska miljöministern i höstas gick ut med att massavlivningarna skulle stoppas. De stoppades då i huvudstaden Kiev. Men myndigheterna har haft problem med att få igenom förbudet i hela landet.  

Dessutom tog en grupp som kallar sig Dog Hunters vid. Gruppen köper en receptfri medicin för tuberkolos och sticker in den i bitar av korv och kött. Hundarna dör då inom en halvtimme i hemska smärtor och kramper uppger Asia Serpynskaya, som är huvudansvarig för alla djurskyddsgrupper i landet, till Sveriges Radio.
-Ibland dör de här hundarna mitt framför ögonen på folk direkt på asfalten. De får kramper och det rinner blodig fradga ur munnen på dem. Det här chockar människor, de vet inte hur det ska kunna hjälpa hundarna, säher hon.

Djurskyddsorganisationerna vill lösa problemen med de herrelösa hundarna genom djurhem och kastrering så att antalet hundar på sikt minskar.