Vill förbjuda djur på cirkus

Den svenska djurskyddslagsutredningen som presenterades i höstas föreslår att sjölejon och elefanter ska förbjudas på cirkus. Det tycker Djurskyddet Sverige är bra men vill gå ett steg längre och förbjuda alla djur på cirkus.

-Djur är inte underhållning. Framträdandena sker inte på djurens, utan människans villkor, säger Åsa Hagelstedt, generalsekreterare i Djurskyddet Sverige.

Organisationen kritiserar de många transporterna av djuren och den miljö djuren hålls i.
-Vi anser att cirkusmiljön inte erbjuder trygghet och möjlighet för djuren att utföra sina naturliga beteenden. Dessutom saknas insyn i vilka träningsmetoder som används för att förmå djuren att utföra cirkuskonsterna, säger Åsa Hagelstedt.

Nu startar organisationen en kampanj för att få landsbygdsminister Eskil Erlandsson och regeringen att arbeta för ett totalförbud av djur på cirkus.
-Via vår hemsida kan man skicka ett mejl till landsbygdsministern. Vi hoppas att han går längre än utredningens förslag när han lägger sin proposition till ny djurskyddslag i riksdagen, säger Åsa Hagelstedt.

Om du vill mejla ministern klicka här