Nya krafter i Djurskyddet Sveriges styrelse

Jordbruksverkets tidigare djurskyddschef och Hur-gör-djur programledaren är två av de ledamöter som valdes på Djurskyddet Sveriges stämma i helgen.

Björn Dahlén var tidigare Jordbruksverkets djurskyddschef. Första maj lämnade han sin tjänst och ställer nu sitt stora kunnande och engagemang för djur till förfogande för Djurskyddet Sverige. Owe Sandström blev känd för många då han var programledare för det uppskattade TV-programmet ”Hur gör djur”. Han är zoolog och biolog och startade Spånga gymnasiums djurinstitution för över 40 år sedan.

Övriga nyvalda i styrelsen är Linda Maria Vonstad, Gabriella Zsido, Mats Lindahl och Anneli Daging. Linda Maria Vonstad har lång erfarenhet av arbete med djurskyddsfrågor från både Djurskyddsmyndigheten och Jordbruksverket. Dessutom har hon arbetat på kommunen som djurskyddsinspektör.

Gabriella Zsido, har i många år varit engagerad i den lokala föreningen Djurskyddet Eskilstuna. Där har hon bland annat arbetat med föreningens djurhem som hjälper ett stort antal katter till nya hem varje år.

Mats Lindahl är ordförande i den lokala föreningen Djurskyddet Kalmar. Han har i 40 år arbetat inom den kommunala sektorn med miljö- och djurskyddsfrågor.

Anneli Daging är ordförande i den lokala föreningen Linköpings djurskyddsförening. Hon har i över 30 år varit engagerad för djurskyddet bland annat i föreningens djurhem som varje år hjälper många hemlösa katter till nya liv.

Vargvännen och överåklagaren Sven-Erik Alhem blev omvald till styrelsen. Det blev även Johan-Beck-Friis, Sven Stenson, Terese Askersted, Katarina Lingehag-Ekholm och Anton Dahlén.

Stämman beslutade att Djurskyddet Sverige ska arbeta för en utredning av jaktlagstiftningen och fortsätta arbeta mot lo- och vargjakt. Organisationen ska också arbeta med att öka barns empati genom skolmaterialet REDE. Dessutom beslutade stämman att hönsen ska ut ur burarna, kastrering av smågrisar upphöra och att en brottsofferjour för djur ska skapas. De böter som utdöms då brott mot djur har begåtts ska tillfalla djuren.

– Vi känner mycket optimism. Vi har stämmans fulla förtroende och har en taggad styrelse som nu ska ta tag i alla dessa viktiga djurskyddsfrågor, säger nyvalde ordförande Sven Stenson.

Text & foto Elsa Frizell