SVT:s reporter fick Djurskyddspriset

Helena Bergs journalistiska arbete har fått myndigheter och makthavare att tvingas fokusera på tidigare lågt prioriterade djurskyddsfrågor. Så skriver Djurskyddet Sverige i sin motivering till årets Djurskyddspris som delades ut under helgens stämma.

Helena Berg på SVT:s Rapport-redaktion har genom en grundlig faktainsamling och pedagogisk uppbyggnad av sina reportage fört fram frågor som kastration  av smågrisar och slakt utan bedövning i den svenska samhällsdebatten skriver organisationen i sin motivering.
– Hon har på ett professionellt och trovärdigt sätt belyst komplicerade frågeställningar kring djurens välfärd, så att de presenteras korrekt och lättbegripligt, säger Djurskyddet Sveriges generalsekreterare Åsa Hagelstedt.

Helena Berg tog emot priset under förbundets stämma i helgen.
­-Det är otroligt hedrande att få detta pris. Jag är glad, stolt och tacksam, säger Helena Berg.

Prissumman är på tiotusen kronor och helst vill hon att pengarna ska gå till något djurskyddsprojekt.
– Pengarna räcker till exempel till flera hundra vaccinationer av smågrisar så att de slipper den smärtsamma kirurgiska kastreringen, säger hon.

Läs motiveringen i sin helhet här