Fortsatt hundmassaker inför EM

Nu sparkas snart fotboll-EM igång. Fest för somliga, död för andra. Herrelösa hundar i Ukraina avlivas fortfarande i stort antal på det mest grymma sätt.
 –Min mammas hund dog av gift rakt framför ögonen på henne, berättar Lena Da Silva för Tidningen Djurskyddet.

Inför fotbolls-EM startade en massavrättning av herrelösa hundar i Ukraina. Myndigheterna hävdade att hundarna skulle bita folk och sprida sjukdomar. De byggde mobila krematorium där infångade hundar brändes på plats, enligt djurskyddsgrupper till och med utan avlivning innan. Stora protester både internationella och inhemska ledde till att det i höstas kom ett officiellt förbud från Ukrainska myndigheter att avliva herrelösa hundar på detta sätt. I själva verket fortsätter dödandet.

Lena Da Silva är från Ukraina och hon kontaktade redaktionen för att berätta om sin mamma Larisa Shechenkos upplevelser. Larisa har i flera år hjälp herrelösa hundar i staden Odessa i Ukraina. Nu i maj fick hon bevittna hur de fyra hundar hon dagligen ger mat blev förgiftade.
– Mamma beskrev hur en av hennes hundar fick krampanfall och dog på 15 minuter. Hon fick veta att det samma natt genomförts en rensning av herrelösa hundar på fem olika platser i Odessa. Hon tog kontakt med polis och veterinär som bägge trodde att det var myndigheterna som anordnat den, säger Lena Da Silva.

Ingen skulle någonsin erkänna det menar Lena Da Silva som hävdar att förgiftningarna är sanktionerat från ledande politiker i Kiev.
-Människor i Ukraina har i alla tider hjälpt de herrelösa hundarna men nu dödas de över hela Ukraina. En bekant till vår familj som arbetar på gatukontoret säger att de fått gift för att sprida ut på stadens gator, säger Lena.

Det finns inga säkra siffror men man tror att mellan 20 000-50 000 hundar har dödats hittills.
– Folk i Ukraina sörjer. Våra hjärtan brister. Jag skäms för att komma från Ukraina, säger Lena.

Nedan finns två namninsamlingar till stöd för Ukrainas hundar:
Stoppa massavrättningar av herrelösa hundar i Ukraina
Protester mot att hundar bränns levande