9 tips för en mer levande förening

Många föreningar klagar över att det kommer för få personer till föreningsmötena och att det är svårt att få in nya medlemmar och engagera dem man har. Här kommer några tips på hur ni kan göra.

1. Bjud in till möten på olika tider
Beroende på jobb, familjesituation, ålder och annat har vi olika tider som passar bäst för oss att engagera oss ideellt. Bjud in till träffar med föreningen på olika dagar och tider så ger ni fler möjlighet att komma. Bjud också in till olika typer av träffar. Några vill lära sig nya saker och uppskattar föredrag, andra föredrar sociala aktiviteter som exempelvis en studieresa.

2. Erbjud barnpassning, möjlighet att ta med hundar och tillgänglighetsanpassade lokaler
Kanske är det någon i föreningen som gärna ordnar en liten lekhörna till barnen och kan ta hand om dem under tiden mamma eller pappa är med på ett möte. En lokal där hundar är välkomna underlättar också för den som inte vill lämna vovven ensam hemma. Kom dock ihåg att skriva detta i inbjudan ifall någon är allergisk. För den som sitter i rullstol eller har andra rörelsehinder är det viktigt att veta att man kommer in i lokalen, skriv gärna detta i inbjudan.

3. Håll öppet för potentiella medlemmar
Uppmana gärna era medlemmar att ta med en kompis, arbetskamrat eller granne när ni anordnar föreläsningar eller har öppet hus på djurhemmet. Om formella beslut ska tas på mötet kan man ta det sist och erbjuda icke-medlemmarna att vara kvar och lyssna om man vill. Detta sänker tröskeln för att bli medlem och/eller volontär om man får prova på verksamheten först.

4. Ta kontakt med alla nya medlemmar
Det är oerhört viktigt att utse någon i styrelsen som ansvarar för att ta kontakt med nya medlemmar. Ett telefonsamtal där man berättar om föreningen och kommande aktiviteter är förstås allra trevligast, men ett mejl eller brev fungerar också. När en ny medlem kommer till ett möte är det självklart också viktigt att gå fram och hälsa så personen känner sig välkommen. En kort namn- och presentationsrunda är alltid ett bra sätt att inleda ett möte om inte alla redan känner varandra.

5. Ordna mysiga och meningsfulla träffar
Precis som när vi umgås privat spelar det roll om lokalen är möblerad på ett sätt så alla känner sig inkluderade, att man bjuder på gott fika och att träffen känns meningsfull. Att komma och lyssna på avrapportering från styrelsen lockar nog ganska få, men en intressant inledare som pratar om ett visst ämne och diskussion efteråt brukar många uppskatta. Om mötet hålls en vardagkväll kan det vara en bra idé att bjuda på en enkel middag, som soppa. Många hinner annars inte äta mellan arbetet och mötet.

6. Bjud in medlemmarna via flera kanaler
Använd facebook, e-post, sms och papperspost. Medlemmarna är olika och kommunicerar helst på olika sätt. Ett program med träffar för hela våren eller hösten kan skickas ut i början av varje termin via vanlig post men sedan kan ni använda gratiskanaler för att påminna.

7. Erbjud varje medlem en meningsfull roll
Fråga era medlemmar vad just hon eller han vill göra. Någon kanske brinner för att sitta i styrelsen, någon vill hjälpa till på djurhemmet och en tredje kanske har kontakter för att kunna få in sponsorer till föreningen. Vi blir alla medlemmar i en ideell organisation för att på något sätt göra en skillnad för i vårt fall djuren, men hur vi vill göra det skiljer sig åt. Kom ihåg att dela på arbetet, att få för stort ansvar gör lätt att man tröttnar och att inte få ansvar alls kan bli väldigt tråkigt.

8. Visa er utåt
Ha en tydlig skylt om ni har en lokal, visa er på lokala marknader eller ställ upp ett bord i centrum en lördag. Och uppmana medlemmarna att bära profilkläder samt att alltid ha en broschyr om föreningen i väskan om någon är nyfiken. Använd Tidningen Djurskyddet och se till att den finns på biblioteket och i kommunhuset.

9. Slut på idéer – fråga grannen
Om ni inte redan har kontakt med Djurskyddets andra föreningar i ert län, kontakta dem och få tips på bra aktiviteter. Kanske kan ni också ordna något större event tillsammans?

Text: Åsa Hagelstedt