Hundsmuggling gav fängelse

Det blev sex månaders fängelse för de två män som smugglade elva mopsvalpar från Ungern. Det meddelade Ystad tingsrätt i fredags.

I slutet av augusti upptäckte tullen valparna som färdats i bil från Ungern via Tyskland och vidare med färja till Sverige. Männen nekade till att de hade något att deklarera. Men vid kontrollen fann tullen elva medtagna valpar som saknade både mat och vatten. Hundvalparna hade ogiltiga sällskapsdjurspass och saknade id-märkning. På grund av risken för smittsamma sjukdomar beslutade Jordbruksverket att hundarna skulle avlivas eftersom det inte gick att fastslå att djuren var vaccinerade mot rabies.

Smugglingsförsöket är ett av de större i landet under de senaste åren och är inte unikt till sin karaktär. Med jämna mellanrum stoppar Tullverket svenska och utländska medborgare med hundvalpar gömda i sitt fordon. Syftet är alltid detsamma, att försöka sälja dem via annonsering på internet eller på annat sätt, för att göra så stor ekonomisk vinning som möjligt utan hänsyn till hundarnas bästa.