Rekordbeslag av tigerskinn i Ryssland

Rysk polis har i samarbete med Världsnaturfonden i Ryssland gjort ett stort beslag av skinn från åtta sibiriska tigrar. – Det här är en stor förlust för den hotade sibiriska tigern, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden.

Efter långvarigt samarbete mellan myndigheterna i Primorsky-regionen i östra Ryssland och Världsnaturfonden, WWF, slog polisen i dagarna till mot en känd djurhandlare. Åtta tigerskinn beslagtogs efter tips från en privatperson. Skinnen kommer från en hane, två honor, en ung sibirisk tiger av okänt kön och fyra ungar varav en så liten att den fortfarande diade.
– Den gripne är misstänkt för illegal handel till den kinesiska marknaden där tigerdelar är mycket attraktiva, säger Ola Jennersten, tigerexpert på WWF.

Under de senaste 100 åren har världen förlorat 97 procent av sina vilda tigrar. Cirka 3 200 tigrar finns kvar i det vilda. Av den Sibiriska tigern finns 450 i Ryssland och ett 20-tal i Kina. Illegal jakt, handel och förlust av tigerns livsmiljöer är den största orsaken bakom nedgången.

Olaglig handel med vilda djur är en oerhört lukrativ marknad som omsätter nästan 65 miljarder kronor per år globalt. Den illegala jakten har ökat dramatiskt de senaste 20 åren och hotar nu flera av världens arter. Under hösten och våren driver Världsnaturfonden en kampanj för att stoppa den illegala djurhandeln. Läs mer på Världsnaturfondens hemsida