Smuggling av hundvalpar stoppades

Vid en tullkontroll i Trelleborg upptäcktes elva hundvalpar som två män försökte föra in till Sverige. Männen åtalas för grovt smugglingsbrott och i dag inleds huvudförhandlingarna vid Ystad tingsrätt.

Det var den 22 augusti som tullen upptäckte valparna som färdats i bil från Ungern via Tyskland och vidare med färja till Sverige.
– Männen nekade till att de hade något att deklarera. Vid kontrollen fann vi fem valpar i en kattbur och fem i en brödback under bagaget i bilen. Ytterligare en valp låg på golvet. Valparna såg medtagna ut och saknade både vatten och mat, säger Ingemar Paulsson, gruppchef vid Tullverkets gränsskydd.

Hundvalparna hade ogiltiga sällskapsdjurspass och saknade id-märkning. På grund av risken för smittsamma sjukdomar beslutade Jordbruksverket att hundarna skulle avlivas eftersom det inte gick att fastslå att djuren var vaccinerade mot rabies.
– Att avliva valpar som smugglas till Sverige är sista utvägen och det är ett tungt beslut att fatta. Vi ser alltid på möjligheten att skicka tillbaka djuren till sitt ursprungsland. Äldre hundar kan också sättas i karantän, men i det här fallet var inte det möjligt, säger Michael Diemer, chef på enheten för sällskapsdjur på Jordbruksverket.

Smugglingsförsöket är ett av de större i landet under de senaste åren och är inte unikt till sin karaktär. Med jämna mellanrum stoppar Tullverket svenska och utländska medborgare med hundvalpar gömda i sitt fordon. Syftet är alltid detsamma, att försöka sälja dem via annonsering på internet eller på annat sätt, för att göra så stor ekonomisk vinning som möjligt utan hänsyn till hundarnas bästa.

Hundarna hämtas ofta från så kallade valpfabriker där valparna föds upp för en billig peng under tveksamma djur- och smittskyddsförhållanden. Smugglingen medför att hundvalparna separeras för tidigt från tiken samt att de tvingas utstå både tuffa och långa transporter. Hundarna kan dessutom vara smittade med rabies eller andra sjukdomar.

Den ene av männen är hemmahörande i Malmö och den andre i Ungern. Männen riskerar fängelsestraff om de fälls i domstol.