Facebook-grupp donerar till Djurskyddet

Stödet har varit rekordstort till den äldre kvinna som slogs ned när hon försökte stoppa en djurmisshandel. Nu startar en grupp på Facebook en insamling till kvinnans ära. Pengarna går till Djurskyddet Sverige och arbetet med utsatta djur.

Det var den tolfte november som den 87-åriga Helsingborgskvinnan såg ett gäng på fem unga män. De stod och sparkade på en hund som stod fastbunden utanför en affär. När hon ropade åt dem att sluta blev hon själv utsatt för misshandel. Ett knytnävsslag i ansiktet följdes av flera sparkar på den då liggande kvinnan. Hon lyckades ta sig hem på egen hand, där hon blev liggandes med kraftiga blödningar i flera dagar tills ett barnbarn kom på besök och hjälpte henne att kontakta polisen.

Händelsen väckte mångas känslor, och på en vecka har stödgruppen ”För oss som vill hylla den 87-åriga damen i Helsingborg som stoppade en djurmisshandel” fått 12 000 medlemmar. Nu samlar de in ”hjältepengar” till damens ära, och pengarna går till Djurskyddet Sverige och föreningens arbete för utsatta djur.

– Damen kommer så småningom få en blombukett, information om hur mycket hjältepengar som satts in samt samt ett häfte med alla fina hyllningar till henne som skrivits här på evenemanget, skriver gruppens administratörer på Facebook.

Sara Frick, insamlingsansvarig på Djurskyddet Sverige, uppskattar hjälpen.

– Det känns fint att människor tänker på djurens väl när de hör om den här händelsen. Vi är tacksamma att få ta hand om insamlingen, och pengarna kommer att via våra lokala djurskyddsföreningar gå till djur som är i nöd, säger hon.

En privatperson har dessutom utfäst en belöning på 75 000 kronor för uppgifter som leder till att brottet kan klaras upp. Kvinnan har blivit undersökt av läkare och mår efter omständigheterna bra, skriver Helsingborgs Dagblad.