Julhjälp till utsatta djurägare

Djurskyddet Malmö hjälper människor som inte har råd med veterinärkostnader att ta hand om sina djur. I december är det återigen julmottagning med gratis undersökning av veterinär.

Den tolfte december är det dags för Djurskyddet Malmös årliga julveterinärmottagning. Utsatta människor kan komma till Stadsmissionens lokaler där veterinären Anna-Karin Andersson finns på plats tillsammans med frivilliga veterinärstudenter och djursjukvårdare.

– Det är bland annat före detta hemlösa som har det tufft i samhället. Vi hjälper deras djur med veterinärvård, berättar Anna-Karin Andersson.

Även på sommaren ordnar föreningen en årlig mottagning. Hundar och katter får kostnadsfria undersökningar och lättare hjälp som vaccinationer, kloklippningar och fästningsmedel. Djurskyddet Malmö har även en fond för att bekosta större saker som till exempel röntgenundersökningar.

Under året donerar privatpersoner och zoobutiker saker som vintertäcken, mat, reflexer och tassalva till föreningen. De som vill kan även skänka pengar som används till att köpa liknande saker. Gåvorna hamnar i julklappskorgar som delas ut till behövande och deras djur på julmottagningen. Men även om hjälpen syns mest på jul- och sommarmottagningen finns den tillgänglig hela året, berättar Anna-Karin Andersson.

– Händer det något under resten av året skickar vi iväg dom till veterinärkliniker som vi samarbetar med. De kan även komma och hämta mat ur en fodertunna.

Djurskyddet började med mottagningarna för lite över två år sedan. Stadsmissionen kontaktade Anna-Karin Andersson för att hjälpa en av deras besökare då dennes hund hade blivit sjuk. Förutom att fungera som en livlina för personer som inte har råd att ge sina djur vård, så fyller mottagningarna en social roll.

– Vissa människor kanske känner sig utanför. Då spelar djur en viktig roll, de hjälper dem att ta kontakt med andra människor. Det blir hjälp till självhjälp, säger Anna-Karin Andersson.