Julfaror för djuren

Många julväxter är giftiga för husdjuren. Genom att tänka till lite extra besparar du din hund och katt magont på julafton.

Många pyntar hemmet inför julen. Men vissa av växterna som hör högtiden till innehåller ämnen som är giftiga för katter och hundar. Magont, kräkningar eller allvarliga förgiftningar kan drabba djuren om de smakar på bland annat hyacinter, liljor eller amaryllis.

– Man kan tycka att djur borde veta vad de ska hålla sig undan, men så är det inte. Det kan räcka med att en växt luktar gott eller ser spännande ut för att hunden eller katten ska smaka på den, berättar Lena Bjurström, veterinär på Agria Djurförsäkring i ett pressmeddelande.

Andra julsaker som bör hållas borta från husdjuren är choklad och paketsnören. Speciellt mörk choklad innehåller ämnet teobromin, som är väldigt giftigt för hundar. Paketsnören är farligt för både hundar och katter, som riskerar att tugga i sig dem. Det kan i värsta fall leda till sönderskurna tarmar och akut sjukhusbesök.

Du bör se upp med bland annat följande växter:

Amaryllis: Hela växten är giftig. Blomvattnet i en vas med amaryllis är också giftigt. Orsakar kräkningar och diarré.
Hyacint: Framför allt löken är giftig. Orsakar kräkningar och diarré.
Julros: Hela växten är giftig.
Julstjärna: Hela växten är giftig. Orsakar kräkningar och diarré. Symptomen är i de flesta fall lindriga. Kraftigare besvär med svullnad och sväljsvårigheter kan förekomma.
Lilja: Hela växten är väldigt giftig för katter. Orsakar i svåra fall njursvikt, kan leda till död. Ofarlig för hundar.
Mistel: Bladen och bären är giftiga. Orsakar diarré och kräkningar.
Tazett: Hela växten, framför allt löken, är giftig. Orsakar kräkningar och diarré.
Tidlösa: Hela växten är giftig. Orsakar kräkningar, blodig diarré, cirkulations- och andningsproblem. Förgiftningen påverkar njurarna.
Tulpan: Framför allt löken är giftig. Orsakar kräkningar, magsmärtor och salivering.

Källa: Agria Djurförsäkring