Stort fynd av hajfenor i Kina

Trots EU-förbudet mot hajfensfiske fortsätter fenorna att säljas i Hong Kong. Bilder från ett hustak i staden, tagna av miljöorganisationen Sea Shepherd, visar en stor mängd fenor som ligger på tork.

Fenorna kommer med största sannolikhet från spanska och portugisiska fiskare, enligt SVT Rapport. Båtägare kan lätt flagga ut sina fartyg till ett land som fortfarande tillåter hajfensfiske. Länderna räknas som världens två största exportörer av hajfenor.

Efterfrågan på hajfenssoppa är fortsatt stor i Kina, och Världsnaturfonden menar att en ändrad inställning till hajfensfisket bland kineser är det som på allvar skulle kunna stoppa slakten på hajarna. Upplysningskampanjer med avskräckande bilder har börjat visas i Kina, men många tvivlar på sanningshalten i kampanjerna, menar SVT Rapport.

Foto: Gary Stokes / Sea Shepherd