Hästköttsskandalen sprider sig över Europa

Lasagnen som var märkt nötkött innehöll i själva verket hästkött. Skandalen växer då färska provsvar visar att det felmärkta köttet dykt upp i flera europeiska länder. EU:s hälsokommissionär höll igår ett krismöte med de drabbade ländernas ministrar.

Upprörda känslor drog över landet när det uppdagades att lasagne märkt med nötkött istället innehöll hästkött. I slutet på förra veckan drog flera av de stora svenska matkedjorna tillbaka lasagne av flera märken, som alla kunde spåras till en fransk leverantör. Enligt Aftonbladet har köttet kunnat spåras genom flera leverantörsled till ett stort slakteri i Rumänien. Men det rumänska företaget hävdar att deras kött är rätt märkt som hästkött och att fusket måste skett någonstans på vägen.

Provsvar visar nu på hästköttslasagner i både Danmark och Schweiz. Både i Norge och Tyskland misstänker man felmärkt mat, skriver Dagens Industri, och enligt Aftonbladet kan så många som 16 länder vara drabbade.

EU:s hälsokommissionär Tonio Borg träffade de berörda ländernas ministrar i ett krismöte igår kväll. Jordbruksminister Eskil Erlandsson deltog på mötet.

Det som redovisade var att det kött som lämnat Rumänien sades vara hästkött, så rumänerna svär sig fria. Sedan är det ännu ingen som kunnat härleda vad ommärkningen och bedrägeriet begåtts någonstans, säger han till TT.

Ministrarna enades om att alla berörda länder ska genomföra både ursprungstester för att se vilken art köttet kommer ifrån, samt tester för att se om det finns veterinärmedicinska preparat i hästköttet. Brottsutredningen ska dessutom koordineras av Europol.

Enligt en undersökning som Svenska Dagbladet tagit del av försvinner 9000 hästar spårlöst i Sverige varje år. Dyra avgifter för bland annat kremering kan vara en av anledningarna som gör att hästägarna själva avlivar sina hästar och gräver ner kadavren, menar Helena Kättström, djurskyddschef på Jordbruksverket. Men lasagnehärvan har även väckt misstankar om att svenska hästar transporteras utomlands utan tillstånd för att slaktas, då en slakt i till exempel Italien ger flera gånger bättre betalt.

– Ingen kan veta hur många hästar som avlivas, förs ut eller grävs ned utan tillstånd. Det är ingen tvekan om att det finns ett mörkertal, men hur många vet vi inte, säger Helena Kättström till TT.

Skandalen har rört upp en debatt om huruvida vi borde äta mer hästkött – ”Vi har i dag fler hästar än kor i landet och av de tusentals hästar som dör varje år är det bara en mindre del som används till mat. Resten grävs ned eller eldas upp”, skriver matjournalisten Mats-Eric Nilsson i Svenska Dagbladet.

Foto: Elsa Frizell