Överklagan hindrar årets vargjakt

Kammarrätten stoppar årets vargjakt, efter en överklagan från flera organisationer. Det är osäkert om jakten hinner återupptas i år, oavsett vad rätten kommer fram till.

Efter många vändor gav Naturvårdsverket till slut klartecken till en urvalsjakt på 16 vargar, uppdelade på åtta revir. Jakten, som skulle riktas in på inavlade individer och kombineras med utsättning av vargar utifrån, påstods stärka vargstammen. Hittills har tre vargar hunnits skjutas.

Nu stoppas jakten tillfälligt av kammarrätten, efter en överklagan från Svenska Naturskyddsföreningen, Rovdjursföreningen och Världsnaturfonden. Förvaltningsrätten avslog först överklagan, men kammarrätten valde att gå på en annan linje.

Jägarna tvingas att avbryta jakten och avvakta tills frågan har prövats. Ett beslut i frågan kan komma tidigast i början på nästa vecka, rapporterar Ekot. Men en företrädare för jägareförbundet säger till Ekot att han tvivlar på att frågan hinner avgöras innan 17e februari, slutdatumet för jakten som anges i Naturvårdsverkets beslut. Det skulle innebära att årets vargjakt helt blåses av.

Jaktförespråkare är upprörda över organisationernas överklagan.

– Det gör ju att polariseringen kommer att öka ytterligare, och att människor känner sig fullständigt överkörda, säger Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulent i Svenska jägareförbundet, till Ekot.

Djurskyddet Sverige ställer sig inte negativa till all form av vargjakt. Det måste finnas viss restriktiv skyddsjakt, menar Sven-Erik Alhem, styrelseledamot med ansvar för jakt- och rovdjursfrågor. Men när det gäller urvalsjakten som Naturvårdsverket beslutat om anser Djurskyddet att beslutet från kammarrätten är ett steg i rätt riktning.

– Det är mycket positivt att man från domstolens sida funnit skäl att åtminstone tillfälligt stoppa jakten, säger Sven-Erik Alhem.

EU-kommissionären Janez Potočnik har tidigare kritiserat Sverige för Naturvårdsverkets beslut, och Sverige riskerar att ställas inför rätta i EU-domstolen. Sven-Erik Alhem menar att hotet från EU behövs för att hålla tillbaka jaktförespråkande krafter i Sverige.

– Det är tur att vi har den här återhållande kraften i EU-kommissionen och EU-lagstiftingen. Hade det inte funnits är jag övertygad om att väldigt många fler vargar hade skjutits genom licensjakt, säger han.

Uppdatering 13 februari: Naturvårdsverket överklagade kammarrättens beslut om ett tillfälligt stopp. Men Högsta förvaltningsdomstolen avslog överklagan, vilket i praktiken betyder att årets vargjakt med högsta sannolikhet är stoppad.

Foto: Dennis Matheson