Brittiskt förbud mot vilda djur på cirkus

Brittiska cirkusar har två år på sig att sluta använda vilda djur, enligt ett lagförslag. Men förbudet gäller inte de hundar, hästar och andra ”vanliga” djur som hålls på cirkus.

I förra veckan presenterades ett brittiskt lagförslag som innebär att vilda djur på kringresande cirkusar förbjuds till år 2015. Förbudet gäller bara djur som inte normalt hålls i Storbritannien – hundar, hästar, katter och liknande djur får alltså fortsättningsvis användas i cirkusuppvisningar.

Det brittiska parlamentet röstade för ett förbud redan 2011, enligt Djurens Rätt. Trots att förbudet inte var bindande så meddelade premiärministerns kansli att man skulle agera utifrån beslutet. Men regeringen har enligt kritiker släpat fötterna efter sig när det gällt införandet av förbudet.

Lagförslaget välkomnades av brittiska djurskyddsgrupper. Men representanter för cirkusindustrin menar att djuren sköts på ett bra sätt, och att de kommer att kämpa mot förbudet, skriver Express.

Sedan The Great British Circus slutade turnera förra året finns inte längre några elefanter med brittiska cirkusar. Enligt Express är det bara cirka 20 vilda djur – bland annat kameler, zebror, ormar och alligatorer – som kommer att påverkas av förbudet.