Krav på dagsljus för djurhem

Det räcker inte med belysning. Katt- och hundhem måste ha dagsljus genom fönster, enligt Jordbruksverkets regler. Den första maj löper tidsfristen ut, och de som inte hittat nya lokaler tvingas att lägga ner verksamheten.

Kerstin Ekegren driver Birka Hundcenter i en fönsterlös källarlokal i centrala Stockholm. Eftersom hyrorna i innerstaden är höga och många hyresvärdar inte vill ha hundar i sina lokaler har hon inte lyckats hitta någon nya lokal. Första maj stängs hundcentret.

– Det känns lite orättvist. Jag har haft dagis i 17 år och har haft prickfri verksamhet i alla år. För att öppna hunddagis måste lokalen bli godkänd, och då blev den godkänd för 17 år sedan. Sedan kom den här nya regeln och då blir man olaglig helt plötsligt. Hundarna far inte illa, det är ju inte fråga om att vi inte har belysning. De är ju ute två timmar om dagen, säger hon.

Kerstin Ekegren har överklagat de nya kraven men vågar inte hoppas på någon förändring.

Djurskyddet Sveriges föreningar driver ett fyrtiotal djurhem. Enligt Johan Beck-Friis, veterinär och styrelseledamot i Djurskyddet, är det oklart hur många som har tvingats att göra lokalförändringar för att möta de ökade kraven. Han är positivt inställd till kraven på dagsljus, trots att det innebär att vissa verksamheter tvingas stänga.

– Det finns många studier som visar att dagsljus har en stimulerande effekt på både mentala och fysiska egenskaper hos djuren. Det finns framförallt katter som får sitta inne åratal i stallar som inte har något dagsljus, och dem går man ju knappast ut med. Det kommer säkert att bli problem för en del verksamheter, men då är frågan om vi ska ta hänsyn till praktiska åsikter, eller ska vi ta hänsyn till vad som gynnar djuren bäst?

Foto: Julie Falk