Nya djurskyddslagen: ”Inget färdigt datum just nu”

Den 26 mars var datumet då ändringarna i djurskyddslagen skulle läggas fram i en proposition från regeringen. Men ingen proposition kom. Landsbygdsdepartementet vill fortfarande inte uttala sig om när ändringarna kommer.

– Vi bereder det fortfarande, men det finns inget färdigt datum just nu. Vi hoppas att kunna gå fram med det inom kort, säger Madeleine van der Veer, pressekreterare för Eskil Erlandsson.

Det var i slutet på november 2011 som regeringens utredare Eva Eriksson lade fram förslaget på ny djurskyddslag. En rad ändringar föreslogs, bland annat att det ska bli obligatoriskt att märka katter, ett förbud mot sex med djur, förbud mot spödrivning på hästar och tuffare straff för brott mot djur. Det är i dagsläget oklart hur mycket som kommer att vara med i den färdiga propositionen, när och om den kommer. Kritiker menar att slutresultatet riskerar att bli urvattnat – inför propositionsdatumet nämndes bara förbudet mot sex med djur, samt vissa försöksdjursfrågor som är kopplade till det nya EU-försöksdjursdirektivet, som var planerade att införas samtidigt men som inte är en del av djurskyddslagsutredningen. Sedan sköts alltså även dessa två på framtiden.

Åsa Hagelstedt, generalsekreterare på Djurskyddet Sverige, är starkt kritisk till Landsbygdsdepartementets agerande.

– Att departementet inte klarar att se över det här är ett tecken på att djurskyddsfrågor inte har en hög prioritet hos landsbygdsministern. Varje dag utan en ny lag innebär ett ickebefintligt skydd för hemlösa katter och fortsatt rätt att ha kor uppbundna och att ha elefanter på cirkus, till exempel. Djuren lider idag, säger hon.

Foto: Tage Olsin