Indien förbjuder delfinarium

Planerna på att bygga delfinarium i Indien stoppas. Regeringen förbjuder delfiner och valar i fångenskap. Uttalandet sänder dessutom ut djurrättssignaler genom att kalla delfiner för ”icke-mänskliga personer” som ska ha rättigheter.

Indien sällar sig snart till den skara länder – bland annat Brasilien, Chile och Storbritannien – som valt att förbjuda delfinarium. Landets miljöminister Jayanthi Natarajan gjorde klart att inga delfinarium kommer att tillåtas, skriver Hindustan Times. Den indiska regeringen uppmanade i ett uttalande alla landets delstater att neka eventuella ansökningar om att få starta delfinarium eller hålla andra valar i fångenskap. Förbudet sätter effektivt stopp för planer att bygga nya delfinarium i Mumbai, Delhi och Kochi i delstaten Kerala. Indien har i nuläget inga delfinarium sedan landets första och enda öppnade i Chennai på 90-talet men stängdes sedan alla delfiner dött.

Uttalandet från regeringen, som gjordes genom landets djurparksmyndighet, kommer snart att följas av lagstiftning. Förutom att luta sig mot existerande lagstiftning mot djurplågeri, som förbjuder uppvisning av djur i nöjessyfte, hänvisar myndigheten till delfiners och andra valars höga intelligensnivå jämfört med andra djur och menar att det är ”moraliskt oacceptabelt” att ha dem i fångenskap i underhållningssyfte. Regeringens uttalande innehåller även ett budskap om att delfiner, i egenskap av att vara intelligentare än andra djur, ska ha rättigheter – ”Delfiner ska ses som ’icke-mänskliga personer’ och ska ha egna specifika rättigheter”.

Avinash Basker, juridisk konsult på organisationen Wildlife Protection Society of India, är positivt inställd till förbudet.

– Det är ett stort steg för delfiner i fångenskap. Delfinjakt är förbjuden i Indien och de delfiner som skulle hållts i fångenskap hade blivit tillfångatagna någon annanstans i världen. Så det är bra för delfiner världen över, säger han till Epoch Times.

Avinash Basker menar att regeringens uttalande sänder ut tydliga djurrättssignaler.

– Att benämna delfiner som ”icke-mänskliga varelser” ger ett enormt tillskott till djurrättsdiskursen i världen. Det är ett stort tillkännagivande, säger han.