Djur av samma art ses olika av lagen

Gör vi skillnad på gulliga och fula djur? Skulle vi känna mer för fiskar om de kunde låta? Varför behandlas djur av samma art olika? Tankarna var många under Djurens Rätts seminarium ”Samma art- olika djursyn” under Almedalsveckan. 

En kanins liv kan se helt olika ut beroende på om den hålls som ett husdjur, ett försöksdjur, ett köttdjur, eller för pälsen. Kaninen lever i grupper och skuttar runt på stora ytor och gillar att gräva. Men de kaniner som används i djurförsök lever ensamma i varsin bur.
– Trots att det är samma art, så gäller olika regler för djuren. Deras egenvärde och rätt till ett naturligt beteende står i rak konflikt med egendomsrätten och näringsfriheten, sa Eva Diesen, jurist och forskare vid Stockholms universitet.

Så för kaninen i labbet gäller helt andra regler än kaninen i hemmet och för kaninen i lantbruken finns inga regler alls.
– De måste ju få ett lika sätt att leva – där de får större yta, får skutta och leta egen mat och vara i sällskap med andra kaniner, sa Helena Kättström, djurskyddschef på Jordbruksverket. Därför håller Jordbruksverket på att ta fram en förordning som fått kritik från branschen.

– Men vi jobbar vidare. Det är ju samma kaniner, med samma behov, sa Helena Kättström.

Det är lätt att tro att de älskade husdjuren har det betydligt bättre än de som till exempel föds upp till slakt. Men är det verkligen en garanti för ett bra liv? Inte enligt Helena Kättström. Hon menade att det finns djurägare som bryr sig om sina djur, men inte riktigt vet hur de ska ta hand om dem.
– De ger för lite, för mycket eller fel foder. Eller dyra kläder och väskor för hunden, men det är inte naturligt beteende för hunden att bli varken buren eller påklädd, sa Helena Kättström.

Vissa hästägare lägger pengar, omsorg och tid på sin häst och tror att de ger hästen ett bra liv. Hästen skyddas från andra hästar i en liten slät hage utan sällskap, den skyddas från kylan med dyra täcken, får kostsamt kraftfoder och hålls i en box som kan ses som inget mer än en hästbur enligt Helena Kättström.
– Ett bra liv för en häst är att vandra långa sträckor och äta foder som finns i naturen, sa hon.

– Det är dags att Jordbruksverket tar fram föreskrifter där djurens artspecifika behov styr och inte syftet med själva djurhållningen, avslutade Eva Diesen.

 Text: Svanhild Hansen