Rumänska gatuhundar riskerar massavlivning

Efter ett uppmärksammat dödsfall höjs nu röster på att avliva Bukarests gatuhundar. Planerna har mött stark kritik från djurskyddsorganisationer, och nu på lördag hålls en demonstration i Stockholm. Avlivning är helt fel väg att gå, menar Roger Pettersson från WSPA, World Society for the Protection of Animals.

Planerna i Rumäniens huvudstad Bukarest på att rösta om stadens 65 000 gatuhundars liv eller död har fått stort genomslag i svensk media. Nu planeras en demonstration till stöd av Rumäniens hundar. Det är den svenska organisationen Hundhjälpen som kallar till uppslutning utanför landets ambassad i Stockholm nu på lördag.

Det var efter ett uppmärksammat dödsfall, där en 4-åring sägs ha bitits ihjäl av gatuhundar, som röster höjdes i Rumäniens huvudstad Bukarest. Hundratals personer demonstrerade i söndags till stöd för planer på att avliva stadens cirka 65 000 gatuhundar. Enligt borgmästaren i Bukarest ska staden rösta om avlivningsplanerna den sjätte oktober, skriver SVT.

Roger Pettersson är svensk generalsekreterare för WSPA, World Society for the Protection of Animals. Organisationen har verksamhet i Rumänien, och Roger Pettersson är starkt kritisk till avlivningsplanerna och menar att det krävs ett allomfattande, systematiskt program för att hantera gatuhundar.

– Avlivning är inte det som krävs för att man ska få en fungerande förvaltning av hemlösa hundar. För att man ska kunna hantera hundar i ett samhälle så måste man titta på sterilisering, men framförallt också krav på hundägare och märkning. Då höjer man också djurens värde, säger han.

Om en massavlivning skulle ske, litar inte Roger Pettersson på att Rumänien följer de riktlinjer som står i EU-lagstiftningen för hur hundar ska avlivas.

– Det finns en enorm risk att avlivningen utförs på ett oacceptabelt sätt, det vill säga ett som kommer att innebära lidande för hundarna.

Hemlösa hundar är ett stort problem i Rumänien. Förra året blev nästan 17 000 människor hundbitna i Bukarest. Omkring 10 000 rumäner per år får rabiesbehandling till följd av hundbett. 2006 och 2011 dog två människor i hundattacker.

I förrgår röstade det rumänska parlamentet igenom en lag som tillåter avlivning av hundar efter att de tillbringat 14 dagar i hundhem, om resurser saknas att hålla dem längre. Den nya lagen ersätter en äldre lag som förbjöd avlivning av friska hundar, skriver savethedogs.eu. Organisationen kritiserar det rumänska steriliseringsprogrammet av gatuhundar för att vara ineffektivt – och påminner om 2001, förra gången Rumänien tillät massavlivning av hundar. Då dödades hundratusentals hundar, något som inte löste problemet.