Catharina Lundberg är Djurens Hjälte 2013

Hundratals vovvar har varje år fått nya kärleksfulla hem via Catharina Lundberg och Djurskyddet Malmös försorg. Nu får hon Agria Djurförsäkrings utmärkelse Djurens Hjälte. ”Det är fantastiskt att se hur hundarna blommar upp när de kommer till människor som bryr sig om dem, bara det är en stor drivkraft för att fortsätta”, säger Catharina.

Varje år omhändertas hundar som försummats, behandlats illa eller övergivits av polisen efter beslut av länsstyrelsernas djurskyddsinspektörer. Årets pristagare av Agria Djurförsäkrings utmärkelse Djurens Hjälte är ordförande i Djurskyddet Malmö och ägnar ett tjugotal timmar i veckan åt att hjälpa till att hitta nya hem till dessa hundar. En del av dem har helt sonika övergivits av sina ägare.
– Människor dumpar sina hundar överallt, de kör till exempel iväg och lämnar hunden på någon plats varifrån hunden sedan inte hittar hem. En som vi tog hand om lämnades på tåget – han har fått ett nytt hem nu och blev döpt till Tuff-tuff av sina nya ägare.

Det är mindre vanligt att hundarna har blivit misshandlade men de har ofta varit väldigt försummade och har haft dåliga levnadsförhållanden. Men nästan alla hundar går att placera enligt Catharina, som tror på lyckliga slut.
– Min erfarenhet i livet är att i princip allting i livet går att reparera. Alla som man bedömer kan få ett bra liv ska få den chansen.

Catharina är lantbrukardotter och har alltid varit omgiven av djur och månat om dem. På gården fanns ponnies, hundar och katter. Att Catharina känner lika starkt för alla djurslag märks hemma i huset i Mellan-Grevie i Skåne. Till hushållet just nu hör fyra katter, en fransk mastiff, fyra får, elva guldfiskar i utedammen och en råk-koloni som hon bjuder på nykokta makaroner och annat gott på vintern. Jobbet finns i Vellinge och där arbetar Catharina som jurist åt kommunen.

Om att bli Djurens Hjälte säger Catharina så här:
– Det betyder jättemycket. Vi får ut Djurskyddet Malmös namn och når förhoppningsvis ännu fler familjer som kan erbjuda hundarna kärleksfulla hem!

Den 1 december tar Catharina Lundberg emot priset under Stockholm International Horse Show i Ericsson Globe.

Juryns motivering:
Catharina Lundberg drivs av ett engagemang utöver det vanliga att hjälpa hundar som har försummats och övergivits. Hon har skapat ett fungerande system med sitt väl etablerade samarbete med polis och länsstyrelse, och ett utvecklat nätverk för att hitta nya hem där hundarna får ett gott liv. Ansvarskänslan är i fokus och alla omplaceringar följs upp. Catharina känner för alla djurslag och genom sitt positiva sätt och gedigna arbete är hon en inspiratör och förebild för många.