Dokumentärfilm om ”spöknät” i Östersjön får en uppföljare

Uppföljaren till Joakim Odelbergs dokumentärfilm ”Spöknät i Östersjön”, började spelas in i januari. Även denna film fortsätter att belysa, granska och sprida information om spökgarn kvarglömda nät som fortsätter att fiska.

Både undervattensfilmaren Joakim Odelbergs förra film, ”Spöknät i Östersjön”, och den kommande uppföljaren uppmärksammar problemet med borttappade nät som fortsätter att fånga fisk. Första filmen spelades in i havsområdet runt och mellan Danmark, Litauen, Polen och Sverige. I filmen uttalar sig bland annat miljöminister Andreas Carlgren och journalisten, författaren och EU-parlamentarikern Isabella Lövin.

I den nya filmen får tittaren följa med Joakim Odelbergs team på en resa längs Östersjöns kust. Bland annat visas bilder när båtar bärgar tonvis med spökgarn från skeppsvrak. Den nya filmen fokuserar på de länder runt Östersjön som fortfarande inte tagit itu med problemet, samt visar på konkreta resultat efter den första filmen. Uppföljaren ska också bidra till att sprida kunskap om spökgarnens inverkan på den marina miljön och mer specifikt visa hur de påverkar torsk, tumlare, sjöfågel och säl.

– Nu får vi chansen att visa de positiva åtgärder som tillämpats och de problem som finns kvar, säger Joakim Odelberg, till Fiskejournalen.

Spöknät är fiskeriredskap – till exempel trål, yt- och torskgarn ­– som yrkes- eller fritidsfiskare glömt eller blivit av med. Det leder till att fiskar och andra djur fastnar och dör. Förutom ett lidande för djuren påverkas fiskebstånden. Problemet finns över hela världen.

I ”Spöknät i Östersjön” berättas att fiskare lagt ut 100 000-tals kilometer nät sedan 1950-talet, då syntetiskt material började användas i nät och andra fiskeredskap. Många av dem har gått förlorade. Filmen hänvisar till forskningsresultat som uppskattar att svenska fiskare förlorar 165 kilometer nät per år. Om alla länder runt Östersjön skulle ha liknande siffror betyder det att hela 26 400 kilometer nät har hamnat på drift i Östersjön de senaste 20 åren. Det motsvarar ett nät som sträcker sig 18 gånger längs hela Östersjön, från norr till söder.