Upprop mot fyrverkerier

Påsk, Valborg och inte minst nyårsafton – tre av våra absolut största högtidsdagar. Men också ett litet helvete för tusen och åter tusen djur och människor som drabbas av panik eller skadas av raketer och annan pyroteknik. Djurskyddet Sverige stödjer och samarbetar med uppropet FyrverkeriBegränsningar och deras viktiga namninsamling.

Till slut fick hundägaren Erik Ulén från Örebro nog. I februari startade han namninsamlingen FyrverkiBegränsningar.
– Jag har hört att 50 000 hundar tvingas gå på lugnande medel för att klara nyårsafton – det är oerhört beklämmande, sa han när Tidningen Djurskyddet pratade med honom i höstas.
FyrverkeriBegränsningar vill förbjuda all försäljning av fyrverkerier och pyroteknik till privatpersoner. På sin hemsida skriver man bland annat att ”fyrverkerier ska skötas av stat, kommun, föreningar eller klubbar – dessa kan anordna fyrverkerier, med särskilda start- och stopptider på särskilt utvalda platser”.
Idag stöder omkring 250 organisationer, föreningar och företag namninsamlingen.
– Att ha organisationer som Djurskyddet Sverige bakom oss är suveränt – det borgar för att vi kanske lyckas med det här, säger Erik Ulén, som siktar högt:
– Det räcker inte med 10 000 namnunderskrifter om man vill förändra. Det krävs mycket mer. Ska vi vara optimistiska krävs kanske ett sexsiffrigt antal underskrifter som vi kan presentera för ansvariga politiker någon gång strax efter valet 2014.

Djurskyddet Sverige, inte minst våra lokalföreningar, har arbetat med att få in namnunderskrifter till uppropet under året. Den 21 december skrev FyrverkeriBegränsningar på sin Facebook-sida att över 20 000 skrivit under, än så länge.
– Det är ett stort djurskyddsproblem med hundar som skräms av fyrverkerier och ibland tvingas ta lugnande medel. Och som det är nu är det jättesvårt att till exempel skydda din hund, eftersom man inte vet var eller när det smäller. Kanske är man ute och går på nyårsdagen då det plötsligt smäller någonstans när man inte alls är beredd, och hunden blir rädd och sliter sig, säger Åsa Hagelstedt, generalsekreterare för Djurskyddet Sverige.

Du kan skriva på namninsamlingen här.

Text: Pontus Ljunghill