Hittekrokodilen Kajsa fick nytt hem i England

Tro det eller ej – mannen hade en krokodil som husdjur i sitt växthus. Krokodilen Kajsa fick ett tillfälligt hem hos Djurambulansen, i samarbete med Djurskyddet Malmö. Igår lyfte planet mot hennes nya hem på en krokodilfarm i England.

I höstas gjorde polisen i Malmö ett minst sagt ovanligt fynd vid en husrannsakan i en villaträdgård. I växthuset på tomten bodde en livs levande krokodil. Ägaren, som fick polisbesök i ett helt annat ärende, hade fått reptilen i födelsedagspresent för tio år sedan. Polisen överlämnade den två meter långa krokodilen till Djurambulansen, men vare sig ägaren eller polisen ville stå för kostnaden. Det ville däremot Djurskyddet Malmö, som delade på kostnaderna tillsammans med Djurambulansen.

– Hon fick eget rum med UV-ljus, hon fick sandstrand och hon fick swimming pool, och hon började leva upp. Och så visade det sig att det var ingen Kaj utan det var en Kajsa – efter ett tag la hon ägg, berättar Catharina Lundberg, ordförande för Djurskyddet Malmö.

Men i längden kunde Kajsa inte stanna hos Djurambulansen. Så efter ett halvår kom lösningen – Kajsa fick bo på krokodilfarmen The Crocodiles of the World utanför Oxford i England, där besökare kan titta på krokodiler. Igår skedde transporten – som tog åtta timmar, i en trälåda i bagageutrymmet – och Kajsa landade säkert på engelsk mark, berättar Catharina Lundberg.

– De har en del nilkrokodiler sedan tidigare. Sen vet jag inte om hon kan komma in i gänget där, det tror jag inte hon kan, men då får hon en egen liten avdelning givetvis.

Catharina Lundberg är glad över att ha kunnat hjälpa Kajsa, och påpekar att föreningen jobbar för att hjälpa alla sorters djur.

– Det är bra att vi från Djurskyddet Malmö kan visa att vi faktisk bryr oss om alla djur, att det inte bara är hundar som vi jobbar med, men att vi även försöker hjälpa andra djur som är i nöd.