Förbud mot skadlig avel får tummen upp

Alla överklaganden avslogs, och förbudet står fast – det är inte tillåtet att avla på hundar med anlag för ögonsjukdomen entropion i Skåne.

I början på 2012 förbjöd Länsstyrelsen i Skåne alla länets hunduppfödare att avla på hundar som har haft ögonsjukdomen entropion. Förbudet kom efter att djurskyddsinspektörer vid en vanlig kontroll upptäckt att hunduppfödare avlade på shar pei-hundar som haft ögonsjukdomen. Beslutet överklagades, men nu har både förvaltningsrätten och kammarrätten avslagit överklagan, och domen står därför fast.

– Kammarrättens utslag innebär att Sverige nu har en prejudicerande dom. Det är första gången, oss veterligen, där en generell avelsproblematik tagits upp i kammarrätten. Vi planerar att fortsätta med kontroller av andra raser. Vi är medvetna om att det finns hälsoproblem inom hundaveln, säger Linnea Stålhandske, djurskyddsinspektör på Länsstyrelsen i Skåne, i ett pressmeddelande.

”Entropion är en ögonsjukdom som kan drabba alla hundraser, men shar pei är kraftigt överrepresenterad. Orsaken är shar pei-rasens extremt många hudveck och rynkor, som beror på en framavlad förtjockad underhud. Vid sjukdomen rullas ögonlock och ögonfransar in mot hornhinnan, ett tillstånd som kan vara mycket smärtsamt för hunden. För att komma till rätta med problemet måste ögonlocken tillfälligt sys upp, så kallad eyetacking.”, beskriver Länsstyrelsen sjukdomen.

Sven Stenson, vice ordförande i Djurskyddet Sverige, ser postitvt på rättens beslut.

– Det ser vi som en framgång, djurskyddsmässigt sett. Den aveln har gått åt fel håll och blivit osund, på gränsen till att djuren har utsatts för onödigt lidande, säger han.