Centerpartiet vill ha förbud mot att överge husdjur

Ett förbud mot att överge husdjur rekommenderades redan i utredningen om ny djurskyddslag. Nu lägger även Centerpartiet fram det som ett förslag. Max två års fängelse kan kan bli verklighet för den som gör sig skyldig, om politikerna sluter upp bakom förslaget.

Det ska bli straffbart att överge sina husdjur, rekommenderade regeringens utredare Eva Eriksson när hon presenterade förslaget till ny djurskyddslag i slutet på 2011. Nu går Centerpartiet ut med att de vill driva frågan.

Är förslaget förankrat i regeringen?

– Det här är Centerpartiets förslag som vi går fram med. Det är en fråga som vi kommer att driva. Det är inte förankrat i regeringen, säger Madeleine van der Veer, pressekreterare för landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

När kan det här bli verklighet?

– Förhoppningsvis så fort som möjligt, om vi får en uppslutning kring det här förslaget i både regering och riksdag.

Madeleine van der Veer vill inte uttala sig om ifall Centerpartiet kommer att driva fler frågor från utredningen om ny djurskyddslag, och hänvisar till att den är i beredning i regeringskansliet.

Förslaget innebär att djurskyddslagen kompletteras med en förbudsparagraf som gör att det blir straffbart att överge djur, med böter eller som allra mest fängelse i två år.

– Jag är alldeles övertygad om att den avskräckningseffekten kommer att minimera problemet, säger Eskil Erlandsson till TT.

Djurskyddet Sverige har länge krävt ett förbud mot att överge djur. Generalsekreterare Åsa Hagelstedt är positiv till Centerpartiets förslag, men tycker att det kunde lagts fram för länge sedan.

– Det är såklart jättebra att Centerpartiet föreslår det nu. Men djurskyddsutredningen kom ju för två år sedan, säger hon.