Fler köper ekologiska ägg

Det blir fler djur som föds upp ekologiskt. Ekologiska värphöns har ökat med 50 procent sedan 2009. Det visar siffror som Jordbruksverket släpper idag.

Ekologiska värphöns ska få möjlighet att vistas utomhus där de ska ha möjlighet att krafsa, picka mask och bada i sand för att hålla fjäderdräkten fin. De ska också vara färre djur per kvadratmeter än i konventionell djurhållning. Det har skett ett 50 procentiga ökning av antalet ekologiska värphöns sedan 2009. Ändå är endast 13 procent av värphönsen ekologiska idag. Ungefär detsamma gäller för nötkreatur och får. Det har skett en ökning av antalet ekologiska djur men det totala antalet är fortfarande relativt lågt. Av det totala antalet mjölkkor i Sverige är 14 procent ekologiska. Andelen ekologiska får var 21 procent 2013.

Ökningen beror på att vi faktiskt väljer att köpa mer mjölk, kött och ägg från ekologiska djur. Det säger Niels Andresen, rådgivare ekologisk produktion på Jordbruksverket.
-Det är helt och hållet marknaden som har styrt den här ökningen, säger Niels Andresen.

Ekologiska grisar och slaktkycklingar är fortfarande få. Andelen ekologiska grisar låg kring 1 procent och motsvarande siffra för slaktkycklingar var 0,3 procent 2013, knappt någon förändring alls sedan 2009. Niels Andresen tror att orsaken till att de djurslagen ökat så lite är för att det är svårare att ställa om till de produktionssystemen men också för att efterfrågan är för liten.
-Vi köper för lite ekologisk gris- och kycklingkött. Det är också de produktionsgrenar där prisskillnaden är störst mellan ekologiskt och konventionellt. Ekologiskt griskött kostar nästan dubbelt så mycket medan ekomjölken bara är några kronor dyrare, säger han.

De ekologiska äggen däremot kostar cirka 50 procent mer. Att försäljningen av dessa har ökat tror Niels Andresen beror på den debatt som varit om höns och burägg.

Läs gärna tidigare artikel om äggproduktion:

Större risker med ett friare hönsliv
Ett burliv fjärran från gårdsidyllen

Läs Djurskyddet Sveriges konsumenttips här