Tidningen Djurskyddet frågar två uppstickare

Kajsa Markström, riksdagskandidat Feministiskt initiativ:

Vilka är de viktigast djurfrågorna?
– Vi vill bland annat återinrätta djurskyddsmyndigheten, och att det ska ske mycket fler kontroller, även oanmälda kontroller. Vi vill även att alla djur ska ha rätt till en längre utevistelse under sommaren, och när de är inomhus ska det vara större utrymmen och i mindre grupper jämfört med hur det ser ut nu. Själva köttproduktionen ska ske utan tillväxthormoner och genmodifiering. Och då även stödja ekologiska gårdar och den ekologiska produktionen, typ genom skattelättnader. Vi vill allmänt minska köttkonsumtionen.

Vad saknas hos de etablerade partierna som finns hos er?
– Det känns som att det inte finns någon direkt vilja att för det första att se att köttkonsumtionen hänger ihop med miljöfrågan. Även det etiska tycker jag, maktförhållanden mellan människa och djur. Att vi faktiskt utnyttjar vår makt till att skada och ibland utrota andra levande varelser. Det finns en maktanalys, och vi ser att alla maktstrukturer i samhället hänger ihop.


Elin Pöölänen, partiledare Djurens parti:

Vilka är de viktigast djurfrågorna?
– Vi håller på och skriver vårt partiprogram just nu, så vi elaborerar på de frågorna. Jag personligen kommer att jobba väldigt hårt för djur i livsmedelsindustrin, till exempel att göra så att all offentlig sektor ska ha vegetariska alternativ för att försöka skapa mer av en norm på så sätt. Vi vill även avskaffa pälsindustrin och sluta döda tuppkycklingar direkt efter
kläckning.

Vilka konkreta frågor kommer ni att driva?
– Man skulle kunna göra sänkt moms på vegetabiliska varor och ekologiska varor och vegetariska alternativ. Ett förslag som vi håller på att diskutera är en etisk skatt på kött, som speglar individens lidande.
– Det viktigaste för oss är för det första att bli ett politiskt alternativ, och att om vi blir ett politiskt alternativ så visar vi också att djurfrågan berör väldigt många olika sektorer i samhället och det är en väldigt stor fråga. Det viktigaste är att djurens intressen får komma till tals i politiskt beslutsfattande. Det är det vi främst vill.