Moderaterna vill inte ha ny djurskyddslag

Det behövs inte en ny djurskyddslag. Djurhälsan är väldigt bra. Det sa Moderaternas riksdagsledamot Ulf Berg på Tidningen ATL:s valdebatt nu i veckan.

Det behövs ingen ny lag men däremot en översyn. Det säger moderaternas Ulf Berg.
– Bullerbyn verkar ha legat till grund för mycket av synsättet när man från olika myndigheter sätter fast reglerna och här tror jag att man måste se betydligt mer på hur djuren mår. Man måste se helheten. Man kan inte säga att det ska vara X kilo kyckling per kvadratmeter. Det kanske ska va så att det ska vara 24 kilo kyckling ibland och 44 kilo ibland, säger Ulf Berg.

Ska man göra en översyn då ska man göra det tillsammans med EU för det är där vi har våra konkurrenter fortsätter han. Djurskyddet Sveriges generalsekreterare Åsa Hagelstedt är mycket kritisk.
-Vi delar inte uppfattningen om att djur i Sverige har det väldigt bra. Det finns många djur som behöver ett starkare skydd i lagen till exempel cirkusdjur, övergivna katter och kor som står uppbundna, säger hon.

Det var i slutet på november 2011 som regeringens utredare Eva Eriksson lade fram ett förslag på en ny djurskyddslag. En rad ändringar föreslogs, bland annat att det ska bli obligatoriskt att märka katter, ett förbud mot sex med djur, förbud mot spödrivning på hästar och tuffare straff för brott mot djur. Utredningen som på gick i två år och som resulterade över 1000 sidor, hade brett stöd bland intresseorganisation, näringen och politiker. Ändå har regeringens lagförslag dröjt. Gång på gång har det blivit uppskjutet och det är många som frågat sig varför.
-Ja nu fick vi äntligen svaret på varför regeringen inte har lagt fram ett förslag om en ny djurskyddslag. Regeringen har flera gånger lovat att lägga fram ett förslag på ny djurskyddslag.  Nu fick vi svaret, Moderaterna vill helt enkelt inte ha någon ny djurskyddslag, så hela detta arbete med Eva Erikssons utredning kastas helt enkelt i papperskorgen. Ett stort svek mot djuren, replikerade Vänsterpartiets Jens Holm under debatten.

Så sent som på Djurskyddet Sveriges partiutfrågning i Almedalen i juli lovade Moderaterna en lagändring och skärpning av djurägaransvaret.
-Det är mycket anmärkningsvärt att man nu säger att man inte vill ha en ny lag när frågan har beretts så länge inom regeringen, säger Åsa Hagelstedt.

Tidningen ATLs valdebatt kan du se här