Full trafik vid Djurskyddets monter på Skolforum

100 nya användare på bara en dryg dag. Intresset på Skolforum är stort för Djurskyddet Sveriges värdegrundsmaterial för barn, REDE och Mini-REDE.

Skolforum – det är mässan i Älvsjö där skolfolk från hela Sverige passar på att träffas när barnen har höstlov. Och inte bara de. Bland de en bra bit över 100 utställarna trängs myndigheter, fackförbund, kommuner, bokförlag, leksaksförsäljare och många andra.
Mässan startade igår och avslutas nu i kväll, tisdagen den 28 oktober. Djurskyddet Sverige är på plats för att presentera vårt värdegrundsmaterial för grundskolan, REDE, och för förskolan, Mini-REDE, och få in nya användare.
Helena Risinger, projektledare för REDE, var på sitt första Skolforum 2008.
– Det är viktigt för oss att synas bland alla stora aktörer som är på plats här och etablera varumärket REDE – vi vill öka igenkänningsfaktorn varje år. Och det är mycket pedagoger och skolledare på plats på Skolforum, det är viktigt för oss att träffa dem, säger hon.

REDE står för Respekt, Empati, Djur, Etik. Materialet kan antingen köpas som kompendium eller kan man få tillgång till det gratis via hemsidan www.rede.se, om man registrerar sig som användare. REDE och Mini-REDE innehåller ett antal olika övningar som tränar barns empati och får dem att verkligen känna medkänsla och respekt för djur, natur och andra människor. Det är anpassat efter läroplanen och vetenskapliga utvärderingar visar att materialet har god effekt och ökar empatin hos de barn som gör övningarna.
Idag har REDE och Mini-REDE omkring 8 500 registrerade användare. På förra årets Skolforum, som varade i tre dagar, registrerade sig 103 nya användare. Den siffran hade slagits med råge på knappt halva den tiden på årets Skolforum. Det är bara att konstatera att intresset för REDE och Mini-REDE pekar uppåt.

Text: Pontus Ljunghill