Sven-Erik Bucht ny landsbygdsminister

Idag presenterade statsminister Stefan Löfven sin nya regering. Ny landsbygdsminister blir Sven-Erik Bucht. Ministerposten inordnas under näringsdepartementet.
– Vi hoppas att detta inte betyder att djurskyddsfrågorna är nedprioriterade, säger Linda Maria Vonstad, ordförande i Djurskyddet Sverige.

Djurhållningen ska ge djuren möjlighet att utföra sitt naturliga beteende och beteendestörningar ska förebyggas. Så sa Stefan Löfven i sin regeringsförklaring. Han sa också att tillsynen över djurskyddet behöver förstärkas. Ordförande i Djurskyddet Sverige, Linda Maria Vonstad är positiv till uttalandet.
-Det är bra att djurskyddsfrågorna nämndes redan i regeringsförklaringen och på den detaljnivån. Det visar på insikt att man behöver stärka djurskyddskontrollerna. Nu är det upp till bevis för regeringen att man tar detta på allvar, säger hon.

När ministerposterna delades ut fick dock djurskyddsfrågorna ingen framträdande plats. Landsbygdsministern kommer att inordnas i Näringsdepartementet och Landsbygdsdepartementet som hittills ansvarat för jordbruks- landsbygds- och djurskyddsfrågor läggs ned vid årsskiftet. Ny landsbygdsminister blir Socialdemokraten Sven-Erik Bucht, 59, som varit kommunalråd i Haparanda 2003 till 2010.  Han kryssades in i Riksdagen för fyra år sedan.
-Det är oroväckande att djurskyddsfrågorna hamnar under Näringsdepartementet. Vi hoppas att detta inte betyder att det är nedprioriterat. Vi hade önskat ett större fokus på djurskyddsfrågorna, det behöver Sveriges djur!, säger Linda Maria Vonstad.