Kattflykting återförenas med matte

Den syriska kvinnan skildes från sin katt när hon som flykting anlände till Sicilien i båt. Nu går föreningen Djurskyddet Westra Värmland in som garant för att katten Mela ska kunna lösas ut ur karantän i Italien.

Kvinna flydde för sitt liv från ett krig. Med tog hon sin katt. Men när båten anlände till Sicilien var katten och kvinnan tvungna att skiljas åt eftersom Mela var tvungen att sitta i karantän.  Kvinnan hamnade till slut på en flyktingförläggning i Värmland men Mela är kvar i Italien.

I januari måste katten lösas ut från karantän till en kostnad på 15 000 kronor. Pengar som kvinnan inte har. Minna Lind på Föreningen Hopp för hemlösa engagerade sig i fallet och startade igår en insamling för att katten och ägaren ska kunna återförenas. När Djurskyddet Westra Wermland fick höras talas om detta tog det ett snabbt beslut att hjälpa. Föreningen kommer att bidra med de pengar som krävs för att katten ska komma till Sverige.

Agneta Holmström sitter i Djurskyddet Westra Värmlands styrelse.
– Det kändes viktigt att få vara en del i att hjälpa till. Ingen skulle vilja skiljas från sitt djur på detta sätt. Den här kvinnan har fått lida mycket ändå.

Pengarna kommer från ett arv som föreningen förvaltat väl.
– Arvet är villkorat till att arbeta mot plågsamma djurförsök men de pengar som vi förmerat använder vi till extra ömmande fall som dessa, säger Agneta Holmqvist.

Minna Lind kommer själv resa till Italien och hämta hem Mela. Senare idag kommer den syriska kvinnan få det glädjande beskedet att hennes katt kommer att räddas.