Ge hund och katt en säker jul

Gran, paket och levande ljus är självklara delar av julen, men för dina husdjur kan traditionerna bli farliga om du inte ser upp. Vi tipsar om hur hunden och katten undviker några av julfirandets faror.

Se upp med julklapparna
Låt inte paketsnören ligga kvar, de kan vara livsfarliga för både katten och hunden! Har katten fått i sig ett snöre kan den inte spotta ut det, eftersom kattens tunga är sträv och hullingarna riktar allt nedåt mot matstrupen och magen. Uppätet julgransglitter, paketsnöre, presentpapper och annat orsakar mag- och tarmproblem.

Faror med granen
Täck för vattnet till julgransfoten så att inget djur kommer åt att dricka det. Särskilt viktigt är det förstås ifall du har gödningsmedel i för att granen ska hålla längre.
Se upp med ömtåliga julgranskulor i glas. De kan vara oemotståndliga för katten att leka med men glasskärvor är farligt för mjuka tassar!

Varning för choklad
Lägg inte chokladasken under granen! Hundar och vissa katter gillar choklad, men se upp för det kan vara livsfarligt för dem! Kakaon i chokladen innehåller ett ämne som heter teobromin. För hundar och katter är det giftigt och påverkar mage, tarmar, nerver och hjärta. Mängden teobromin varierar med kakaohalten. Ju mörkare choklad desto mer kakao. Vanligtvis börjar hunden kräkas två till fyra timmar efter den ätit chokladen. Den blir orolig, kissar rikligt och kan senare bli stel och få kramper. Vid allvarliga förgiftningar kan hunden dö. Det kan till exempel hända om en sju kilos hund äter 450 gram choklad. Kontakta alltid veterinär om din hund ätit choklad. Den ska i ett första skede kräkas upp maginnehållet. Sedan får den medicinsk kol och därefter dropp.

Var försiktig med nötter
Många katter frestas av nötter, om den råkar svälja en hel nöt kan det ge stopp i tarmen.

Håll fyrbenta borta från julblommorna
Många katter tuggar gärna på växter om de får chansen. Se upp med julros, amaryllis, hyacint, krokus, mistel, murgröna och idegran som är giftiga för katten. Blir ditt djur förgiftat, ring Giftinformationscentralen eller kontakta din veterinär.

Var varsam med levande ljus
Ha inte tända ljus i närheten av djuren och tänk på att katter lätt hoppar upp på borden. Svansar och morrhår kan lätt fatta eld. Om djuret ändå bränns: spola det skadade området i 20 minuter, täck över med en ren handduk eller en steril gasbinda och ring veterinären.