Skriv på mot fyrverkerier för djurens skull

Nyårsafton är lika med fest för de flesta av oss människor, men är ofta skräckens tid för hundar och andra djur när raketer och smällare bränns av i massor.
Gör som Djurskyddet Sverige och stöd uppropet FyrverkeriBegränsningars krav på förbud mot all försäljning av fyrverkerier och annan pyroteknik till privatpersoner.

Om några dagar är det återigen dags att festa in ett nytt år, men för väldigt många djur är det inte direkt firandets tid. Cirka hälften av alla hundar i våra svenska städer känner stor oro och ångest när fyrverkerierna börjar brännas av på nyårsafton, liksom många andra djur och en hel del människor. Det stora lidandet vill uppropet FyrverkeriBegränsningar bekämpa. I februari 2013 började man en namninsamling där folk får skriva under på kravet att all försäljning av fyrverkerier och annan pyroteknik till privatpersoner ska förbjudas. I stället anser man att ”fyrverkerier ska skötas av stat, kommun, föreningar eller klubbar – dessa kan anordna fyrverkerier, med särskilda start- och stopptider på särskilt utvalda platser”.
– Vi har fått in omkring 40 000 underskrifter nu. Dessutom stöder en bit över 300 organisationer, företag och föreningar oss – alla vi har pratat med har gett oss sitt stöd, säger Erik Ulén, en av initiativtagarna till uppropet.
Senare idag, måndagen den 29 december, kommer en representant för FyrverkeriBegränsningar intervjuas om fyrverkerier och djur i ett av Sveriges populäraste radioprogram, P4 Extra.

För Djurskyddet Sverige är det en självklarhet att stödja uppropet. Vi har bland annat hjälpt till med namninsamlingen, inte minst genom våra lokalföreningar.
– Nyår är verkligen en helvetestid för många djur och deras ägare. Varje år dör ett antal djur av chock på grund av fyrverkerier och många blir traumatiserade, säger Djurskyddet Sveriges generalsekreterare Åsa Hagelstedt.

Tanken är att namninsamlingen så småningom ska lämnas över till ansvariga politiker. Har du inte redan gjort det, gå in och skriv på namninsamlingen på www.skrivunder.com/fyrverkeribegransningar.