Vill göra världen bättre

Genom inspirationsföredrag vill författaren och föredragshållaren Olof Röhlander dra in en miljon till hjälporganisationer. Djurskyddet Sverige är en av dem.

Måndagens inspirationsföreläsning på Oscarsteatern  i Stockholm samlade över 600 personer och 10 000 kronor till Djurskyddet Sverige. Eventet var en del i det större projektet ”Inspiration för alla” som har som mål att dra in en miljon till Djurskyddet Sverige, BRIS, Childhood, Naturskyddsföreningen  och Tjejzonen.  Hittills har organisationerna fått in över 600 000 från Olof Röhlanders inspirationsföredrag runt om i Sverige.

Varför gör du detta?
-Det är mångbottnat. Jag har haft det förmånligt och den goda turen att få syssla med det jag vill och då har jag velat ge tillbaka också. Sedan finns det såklart en altruistisk anda, att göra världen bättre är ett gott skäl att göra detta.

Vad betyder djur för dig?
Djuren har inte så många som står på deras sida. De får sällan rättvisa när de blir illa behandlade. Djuren slår an en sträng hos mig. Det finns något väldigt uppriktigt och äkta i djurens beteende och jag känner väldigt starkt för dem.

Hur känns det att ha dragit in så mycket pengar till hjälporganisationer?
-Indirekt har jag dragit in de här pengarna men det är faktiskt alla åhörare som har gjort det, men det är klart att det känns väldigt tillfredsställande. Det var en chansning när jag drog ingång det. Jag gjorde detta på ett nytt sätt. När man betalar inträdet gör man det som en insättning till någon av förmånsorganisationerna och utskriften på betalningen är inträdesbiljetten. Det betyder att jag har tagit kostnaderna och att alla intäkter går raka vägen till organisationerna. Då kan åhörarna känna sig trygga att pengarna kommer rätt.  Normalt sett går överskottet till välgörenhet och då finns en risk att det inte blir så mycket över.

Vad skulle du vilja säga till den som vill göra skillnad men som ännu inte kommit sig för?
– Gör det inte för stort på en gång. Gör något man kommer igång med snabbt och man kan rodda med själv. Gör det enkelt i början och låt det växa. Och, vänta inte.

Har du en inspirationsmening att ge till dem som kämpar för djuren?
-Tänk dig att du är en hjälte som verkligen gör skillnad. Alla som jobbar för djur är hjältar. Det finns något väldigt osjälviskt med att arbeta för djuren.

Läs mer om projektet ”Inspiration för alla”