Den opportunistiska jägaren

Alltför många vet för lite om sina missars behov, vilket kan ge problem. Med mer kunskap kan alla i hushållet må bättre. Etolog Ingrid Redbo förklarar varför katten vill gömma sig, jaga bollen och kissa på favoritväskan.

Det finns tre egenskaper hos katten som är extra viktiga att ta hänsyn till. Katten är en utpräglad jägare, den måste ha möjlighet att komma undan från andra katter och de kommunicerar med hjälp av doft. Egenskaper som är grunden för mycket av deras beteende, både det normala och det som blir problem för oss. Det säger Ingrid Redbo som är docent i etologi, läran om djur beteende.

Vem har inte sett en katt som försöker fånga bollen med ivriga tassar eller som smyger bakom fåtöljen för att plötsligt hoppa fram och fånga den fladdrande gardinen? Beteenden som grundar sig i att katten är en jägare. Och de är nästan alltid motiverade att jaga, även när de är mätta. Enlig Ingrid har det att göra med att de är utvecklade för att jaga många små mål. Har man en innekatt måste man därför hjälpa den att tillgodose sitt jaktbehov.
– Starta jaktlekar, det kan vara bollar som man rullar, att katten får leta efter saker eller lösa problem. Man måste ägna mycket mer tid åt katter än vad många gör idag.

När katten gnider sidan av kinden mot dig eller kanske bordsbenet lämnar den samtidigt ett doftämne, ett sätt att kommunicera med andra katter.
-Att kommunicera med doft är helt avgörande viktigt för katter. Genom att gnida sig mot olika föremål avsätter de dofter som kommer från ombildade celler i huden, ett slags körtlar.  Dessa finns på många ställen på kroppen.

Till störst förtret för djurägaren kan kattens viktigaste kommunikationsmedel vara: Urin.
– Att spraymarkera urin är ett att tala om föra andra katter vem man är, till exempel vad man har för sexuell status. Urinen är inte till för att skrämma bort andra, utan bara för att ge information.

Finns inga andra katter i närheten, finns heller inget behov att kommunicera med urin. Men eftersom katten har ett extremt bra doftsinne så räcker den minsta doftpartiklel från en annans katts urin för att din katt ska reagera.  Vill katten kissa på väskan kan alltså förklaringen vara att du satt ned den på marken där en katt kissat tidigare.

Kattens klösande trodde man tidigare var ett sätt att kommunicera med andra katter, en slags visuell markering.
– Nu tror man inte längre att det är så eftersom det inte verkar väcka reaktioner hos andra katter. Katter har doftkörtlar på framfötterna så klösandet kan vara doftmarkering men mest klöser de för att hålla klorna i trim.

De flesta katter väljer att leva ensamt hellre än i grupp. De som väljer att leva i grupp gör det för att det finns bra tillgång på mat och skydd.
– Får katten bättre tillgång till resurser om man lever tillsammans med andra, då gör man det. Men försvinner resurserna så splittras också gruppen. Katter är opportunister. De utnyttjar de tillfällen som dyker upp.

När man har flera katter är det därför viktigt att ge dem ett överflöd av resurser, många matskålar, och många kattlådor. Och, möjlighet att komma undan.
– Katter löser konflikter till andra katter genom att öka avståndet och lämna situationen. Kan den inte göra det, till exempel om den befinner sig i en liten lägenhet tillsammans med andra katter då tappar den kontrollen och förlust av kontroll är mycket stressande. Alla djur försöker göra något åt sin situation, att förändra den så att man återfår kontroll. Katter kan till exempel göra det genom att dra sig undan så att den inte blir sedda av andra och genom att lägga sig högt.

Just många katter på liten ytan är något som Ingrid ser som ett stort välfärdsproblem, ett problem som många är omedvetna om.
– Att trycka ihop katter på en liten yta och tro att de mår bra bara för att de inte gör något, det tyder på att man inte riktigt att har förstått deras behov. Katter kan vara extremt stressade men se ut som om de vilar.

Att katten inte är rumsren är ett annat problem som tyder på att ägarna inte förstår dess grundläggande behov, menar Ingrid.
– Folk är helt enkelt inte renliga nog i förhållande till katten. Katten kräver hygien. Det är helt onormalt för den att uträtta sina behov på samma ställe hela tiden och ska den göra det då får man verkligen se till att det är helt fräscht. Det är egentligen väldigt enkla saker men förbisedda: Ha lådan på en lugn plats, skopa ut ofta, ha gärna fler lådor. Se till att det är det bästa alternativet.

Att förklara oönskade beteenden med att katten skulle vara avundsjuk eller protestera tycker Ingrid är mycket olyckligt.
– Undvik att använda begrepp som man använder människor emellan och försök titta på vad det egentligen är som inte är bra. Då kan man mycket lättare anpassa miljön och tillvaron till katten. Det man kallar avundsjuka till exempel, det är bara konkurrens om resurser. Om man förstår att det, då kan man åtgärda det och se till att det finns ett överflöd. Det gagnar inte något djur att man använder mänskliga begrepp som elak eller avundsjuk. Det leder bara till att man inte reflekterar, förstår orsaken och gör något åt den.

Hur vet man då när katten mår bra?  Ett tecken kan vara kattens trampande säger Ingrid.
– Trampandet är troligtvis en rest från när de diade sin mamma, så kallade juvenila beteenden. Sådana barnsliga beteenden kan finnas kvar hos domesticerade djur även som vuxna och har att göra med att man kan kosta på sig det när man har sin försörjning.

Spinnandet är också ett tecken på att katten är tillfreds och behoven tillgodosedda. Men spinnande kan också signalera det rakt motsatta.
– Man vet inte varför katten spinner. En spekulation är att det skulle kunna vara en aggressionsdämpande signal. Den spinner i väldigt skilda situationer, både när den mår bra men också när den är väldigt stressad, till exempel när den har ont. Döende katter spinner och katthonor som föder.

Att katten gillar dig kan du se på sättet den hälsar.
– När katter hälsar på välkända och sociala partners, även på oss människor, då reser den svansen rakt upp, en så kallad tail-up. Och ofta svarar de på vårat ”hej” med ett litet ljud tillbaka, säger Ingrid.