Polis uppmanade att sparka på katt

När Stefan Ek ringde polisen för att höra vad han skulle göra med en hemlös katt uppmandes han att sparka på katten, det skriver Expressen idag.–Detta är fruktansvärt och visar vilken låg status katten har i samhället, säger Åsa Hagelstedt, generalsekreterare i Djurskyddet Sverige.

Stefan Ek, som bor i ett hus utanför Kungälv fick nyligen besök av en hemlös katt. Eftersom han redan har två katter som inte gillade den nyanlände kunde han inte ta hand om den. Han ringde därför polisen eftersom det på deras hemsida står: ”Om du hittar ett djur som verkar borttappat eller övergivet ska du kontakta polisen.”

Först fick han rådet att spruta vatten på katten, skriver Expressen. Senare blev han uppringd av en lokal polischef som uppmanade honom att sparka på katten och om den kom tillbaka, då skulle han sparka hårdare.

Åsa Hagelstedt är generalsekreterare på Djurskyddet Sverige och hon är arg och chockad över uppgifterna.
– Det är oerhört upprörande att en polis uppmanar till djurplågeri, som faktiskt är ett lagbrott, säger hon.

Djurskyddet Sveriges föreningar arbetar varje dag med att omplacera hemlösa katter till nya hem. På många orter har föreningarna bra samarbeten med både polis och länsstyrelse, som är de som beslutar om en katt får omhändertas. Detta räddar många katter från ett miserabelt liv som hemlös med svält, förfrysningar, parasiter som följd. Få katter överlever övergivna någon längre tid.
-Jag hoppas att de poliser som gjort dessa uttalanden får en tillsägelse av högre chef och att myndigheten är tydlig mot sina medarbetare att svenska lagar även omfattar djur, säger Åsa Hagelstedt.