Engagemang på Djurskyddet Sveriges föreningsdagar

Det finns ett stort engagemang i Djurskyddet Sveriges lokalavdelningar. Det visar Föreningsdagarna som ger representanter från avdelningarna chansen att träffas och inspirera varandra, ställa frågor till förbundsstyrelsen och lyssna till intressanta föreläsningar.
– Det ger enormt mycket att åka på Föreningsdagarna, synd att inte alla lokalavdelningar gör det, säger Eva Norberg, Djurskyddet Sundsvall.

Djurskyddet Sveriges föreningsdagar hölls under den gångna helgen på Welcome Hotell i Barkarby utanför Stockholm. Det bjöds på ett späckat program med föreläsningar, diskussioner och prisutdelningar. En av diskussionerna handlade om hur organisationen skapar en ”vi-känsla”, något som flera lokalavdelningar tycker saknas. Just att kunna träffa representanter från andra föreningar, som under Föreningsdagarna, är viktigt för ”vi-känslan”, ansåg många. Men också träffar på lokal och regional nivå samt studiebesök hos varandra.
– Det är viktigt att vi lär känna varandra. Alla avdelningar har olika kompetens och vi behöver kunna hänvisa till varandra i olika frågor, säger Ann Scott, Djurskyddet Karlstad.

Att lokalavdelningarnas hemsidor har samma grafiska profil och Djurskyddet Sveriges logga är också viktigt för ”vi-känslan”, tycker många.

Givetvis diskuterades frågan om fixering av suggor under de båda dagarna. Förbundsordförande Linda Maria Vonstad berättade att kampen mot grisnäringens så kallade djuromsorgsprogram fortsätter. Information kommer inom kort på webben.

Helena Röcklinsberg, universitetslektor vid institutionen för husdjurens miljö och hälsa på SLU, föreläste om djuretik. Varför behandlar vi djur med jämförbara biologiska förmågor på olika sätt? Exempelvis är lagstiftningen för kaniner olika beroende på om kaninen ska användas som sällskap eller till mat eller djurförsök.

Årets djurskyddspris tilldelades Voov, Veterinär omtanke om våldsutsatta. Organisationen, som drivs av veterinärer och veterinärstudenter, hjälper våldsutsatta människors djur med skyddade boenden i akuta lägen.

Hedersomnämnandet gick till Clarion Hotell Arlanda för sin satsning Happy Dog, som under nyår och valborgsmässoafton öppnar hotellet för fyrverkerirädda djur och deras ägare då hotellet och flygplatsen är en fyrverkerifri zon.

Läs mer om Föreningsdagarna i kommande nummer av Tidningen Djurskyddet.