Lämna inte hunden i en varm bil

Det kan snabbt bli 70 grader i en bil på sommaren. Trots det får polisen in många anmälningar på hundar som sitter instängda. – Att lämna hunden i en varm bil är djurplågeri och kan ge upp till två års fängelse, säger Joakim Johansson gruppchef på djurskyddspolisen i Stockholm.

Bilen kan lätt bli en dödsfälla för hunden. En solig dag kan temperaturen sträcka sig uppåt åttiofem grader varmt. Hundar som bara svettas genom munnen och tassarna drabbas snart av överhettning. Tecknen är kraftigt flämtande andning, att den verkar apatisk eller får panik. I det stadiet har hunden redan en livshotande hög kroppstemperatur och måste omedelbart få veterinärvård.

Försök i första hand få tag i ägaren, annars ring Polisen, säger Joakim Johansson.
-Om Polisen måste slå in rutan för att hjälpa hunden kommer den att omhändertas och ägaren åtalas för djurplågeri. Vad straffet blir har att göra med hur oaktsam man varit och hur mycket hunden lidit, säger han.
En privatperson får, enligt Brottsbalkens nödvärnsparagraf, också slå in rutan om hunden bedöms vara i livsfara.

Förra året gjorde Svenska Kennelklubben en egen undersökning hur varmt det blir i bilen en solig sommardag. Här kan du läsa den.