Orangea bandet-för djurens skull

Som bärare att orangea bandet visar du att du är emot all form av djurmisshandel. Dessutom går förtjänsten till djur i nöd. Djurskyddet Varberg har just fått patent på sin idé.

Att rosa bandet stödjer bröstcancerforskning vet de allra flesta och att det blå stödjer prostatacancer. När Maria Laigar från Djurskyddet Varberg såg en bild på ett orange band som visar att man är emot misshandel av djur, tänkte hon: Ett sådant vill jag ha! Efter att, utan framgång, länge ha sökt efter var man kunde köpa det, tog hon saken i egna händer och gjorde ett eget. Hon utvecklade idén och designade en brosch som håller ihop det orangea bandet.
-Broschen har ett hjärta med vingar bakom. Vingarna står för de djur vi inte lyckats rädda och hjärtat för de vi hoppas att kunna rädda, säger Maria Laigar.

Förra veckan fick föreningen patent på bandet som säljs till förmån för djur.
-Folk ska våga visa att det inte är okej med misshandel av djur. Broschen visar att man är emot allt våld mot djur, även mot djur som blir dumpade och övergivna, säger hon.

Redan förra året sålde Djurskyddet Varberg sina första broscher. En av köparna hörde av sig och uppmärksammande föreningen på att det orangea bandet ursprungligen kom från föreningen Orange Ribbon i USA.
-Då mejlade vi dem och frågade om vi också fick använde oss av bandet och de blev jätteglada och gav oss en massa tips. Deras patent gällde bara USA och de tyckte det var jättebra att idén spreds, säger Maria.